Gaziantep

Gaziantep'te "acı"dan tatlı kazanç

13:45 29 Ağustos 2018
Gaziantep'te "acı"dan tatlı kazanç

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde biber hasadının başlamasıyla birlikte yaklaşık 7 bin işçi, "biber çöpü çekerek", ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

İslahiye'de 10 bin dekar alanda hasadı yapılan ve yaklaşık 6-7 bin ton rekolte beklenen "kırmızı altın" biberden ortalama 7 bin mevsimlik işçi, ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Kırmızıbiberde toplama yanında, çöp çekme işlemi için özellikle Şanlıurfa'dan mevsimlik işçiler geliyor. Çöp çekme işlemi alfatoksinle mücadele kapsamında gerçekleştiriliyor. İşçiler, bu iş için günlük 60 ile 80 lira arasında değişen yevmiye alıyor, biberleri temizleyerek çöpünden ayırıyorlar. Temizlenen biberler, fabrikada makinelerle parçalandıktan sonra kurutma işlemine tabi tutulup pul bibere dönüşüyor.

Biber fabrikası işletmecisi Ökkeş Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, biber çöpünün alfatoksin oluşumunu önlemek için çekildiğini anlattı.

Köse, ürettikleri pul biberi, iç piyasanın yanında İngiltere, diğer bazı Avrupa ülkeleri ve Amerika'ya gönderdiklerini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.