Gaziantep

Mevsimlik işçilerin "acı" hayatı

11:04 14 Eylül 2018
Mevsimlik işçilerin "acı" hayatı

MEHMET AKİF PARLAK - Gaziantep'te pul biber üretiminde çalışan mevsimlik işçiler, güneşin kavurucu sıcağında acısı ellerini ve genizlerini yakan biberi özenle ve zahmetle işliyor.

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan, fırın ve tencere yemeklerinin birçoğunda kullanılan pul biberin sofralardaki yerini almasında, mevsimlik işçilerin güneşin altındaki zorlu mesaisinin payı büyük.

İslahiye ilçesinde 10 bin dönüm alanda ekimi yapılan kırmızı biberin hasat döneminde başta Şanlıurfa olmak üzere çevre il ve ilçelerden yaklaşık 7 bin mevsimlik işçi ilçeye geliyor.

Çalıştıkları fabrikanın yanında kurdukları çadırda 3 ay "acılı" bir hayat yaşayan işçiler, günde 16 saat mesai yapıyor.

Sabahın erken saatlerinde uyanan aile bireyleri, kahvaltı yaptıktan sonra biber tarlasının yolunu tutuyor. Burada topladıkları biberleri kamyonetlerle işleme tesislerine getiren işçiler, ardından ürünleri saplarından ayırıyor.

Makinede çekilen biberleri kuruması için büyük alanlara seren işçiler, güneşin kavurucu sıcağı altında acılı ellerle gün boyu çalışmanın zorluğunu yaşıyor.

- "Gündüz sıcağın içinde gece acının içinde kavruluyoruz"

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen ve 40 yıldır mevsimlik işçi olarak ekmeğini kazanan 50 yaşındaki Hamdullah Çelik, birçok işte çalıştığını ancak en zorunun biber işçiliği olduğunu söyledi.

Ellerinin gün boyu acıdan yandığını buna rağmen yaptıkları işten memnun olduklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Bir aydır buradayız biber saplarını ayıklıyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Sabah saat 05.00'ten akşam 22.00'ye kadar durmadan çalışıyoruz. Gündüz sıcağın içinde gece acının içinde kavruluyoruz. Bunun için ne düzgün yemek yiyebiliyoruz ne de düzgün uyuyabiliyoruz. Çalışan herkes çok çetin bir mücadele veriyor."

Yevmiye hesabı çalıştıklarını anlatan Çelik, "Burada çalışan herkes bir an önce kasamı doldurayım yevmiyemi biraz fazla alayım diye düşünüyor. Kim ne kadar çalışsa o kadar para kazanıyor. Bir işçi ortalama günlük 70 lira civarı kazanıyor." diye konuştu.

- "Acı ile sıcak arasında ekmek mücadelesi veriyoruz"

Eşi ve 2 çocuğuyla çalışan Şükran Dedeoğlu da 5 yıldır biber temizleme ve kurutma işi için ilçeye geldiklerini ifade etti.

Eşi ve çocukları çalışırken yemek, çamaşır, bulaşık işlerinin kendisinin sırtında olduğunu dile getiren Dedeoğlu, hayat mücadelelerini şu sözlerle aktardı:

"Hava çok sıcak biber çok acı. Bu ortamda ekmek mücadelesi veriyoruz. İki çocuğum var onlarla mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerine işçi olarak gidiyoruz. Son 5 yıldır buraya bibere geliyoruz. Çok zor burası ama ne yapalım ekmek parası kolay değil. Çocuklarım ve eşim daha çok çalışıyor. Ben yemek, bulaşık, çamaşır işi ile uğraşıyorum. İşim biter bitmez yardıma geliyoruz. Çünkü ne kadar çok biber temizlersek o kadar yevmiyemiz çok olur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.