Gaziantep

"Beyaz altın"da koza dökülmesi üreticiyi üzdü

11:16 14 Eylül 2018
"Beyaz altın"da koza dökülmesi üreticiyi üzdü

Gaziantep'in Araban ilçesinde tarımı yapılan "beyaz altın" pamuktaki koza dökülmesi nedeniyle rekoltede düşüş yaşanması bekleniyor.

İlçede birinci ürünün hasadına hazırlanan üreticiler, ikinci üründe yaşanan koza dökülmesiyle endişeye düştü.

Araban Tarım ve Orman Müdür vekili Kerim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 bin dönüm pamuk ekili alanın bulunduğu Araban Ovası'nda koza dökülmeleriyle ilgili şikayet aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız incelemelerde elde ettiğimiz bulgularda bu yıl bölgede hava sıcaklığının gündüzleri mevsim normallerinin üzerine seyretmesi ve gecelerin de soğuk geçmesi ve aşırı gübreleme, aşırı sulamaya bağlı olarak ürünün boy attığını ve bitki üzerindeki koza tutumunun engellendiğini tespit ettik. Bitki üzerindeki az sayıdaki kozalarda yaşanan dökülmelerin de gündüzlerin aşırı sıcak, gecelerin de soğuk geçmesi nedeniyle bitki üzerinde artan yaprak piresi, tahta kuruları ve beyaz sinek zararlılarından kaynaklandığını tespit ettik. Müdürlük olarak yaptığımız tespit çalışmalarımızın ardından elde ettiğimiz bulguları Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bildirdik. İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendislerinden oluşan bir ekip, ilçeye gelerek pamuk ekili alanlarda incelemelerde bulunarak üreticilerimize ilaçlı mücadele önerdi. Bu yıl ilçedeki pamuk ekili alandan yaklaşık 14 bin ton rekolte bekliyorduk. Ancak hastalık nedeniyle rekolte de düşüş yaşanacağı bekleniyor."

Üretici Haci Ali Gül ise aşırı sıcakların özellikle ikinci üründe çiçek ve koza dökülmesine neden olduğunu dile getirerek, çoğu kozanın döküldüğünü, dökülmeyip dalında kalan kozalardaysa çürüme meydana geldiğini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.