Gaziantep

"Bankaların kredi yapılandırmasının kapsamı genişletilsin"

22:05 01 Ekim 2018
"Bankaların kredi yapılandırmasının kapsamı genişletilsin"

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekonomi yönetimine sundukları raporlar neticesinde bankaların kredilerin yapılandırma sürecinin başlatıldığını ancak şu an yapılandırmadan 100 milyon TL üstü kredi borcu olan firmaların faydalandığını, yapılandırmadan 100 milyonun TL’nin altında borcu olan firmaların da faydalandırılmasını istediklerini söyledi.

Gaziantep Sanayi Odasından (GSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 artarak 607 milyon 279 bin dolara ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, koşullar ne olursa olsun Gaziantep'in azim ve kararlılıkla üretime, istihdama ve ihracata devam ettiğini kaydetti.

Tüm koşullara rağmen bu rakamları yakalamanın gurur verici olduğunu ifade eden Ünverdi, "2017 yılı eylül ayında 523 milyon 39 bin dolar ihracat gerçekleştiren Gaziantep’ten bu yılın eylül ayında 607 milyon 279 bin dolar ihracat yapıldı. Ocak-eylül 2018 döneminde Gaziantep'ten yüzde 4,8 artışla 5 milyar 26 milyon 44 bin dolar ihracat gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep’in uzun zamandır güçlüklerle mücadele ettiğine dikkat çeken Ünverdi, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin kent ekonomisini doğrudan etkilediğini belirterek, farklı cephelerde mücadele vererek başarıyı devam ettirdiklerini kaydetti.

Reel sektörün yaşadığı sıkıntıları aktaran Ünverdi, "Gaziantep meslek kuruluşları olarak döviz kurundaki artıştan dolayı yaşanan sıkıntılar karşısında 'Anadolu Yaklaşımı' başlığı altında ekonomi yönetimine sunduğumuz raporlar neticesinde banka kredileri için yapılandırma süreci başlatılmıştır. Ancak şu an yapılandırmadan 100 milyon TL üstü kredi borcu olan firmalar faydalanabiliyor. Biz yapılandırmadan 100 milyonun TL’nin altında borcu olan firmaların da faydalandırılmasını istiyor ve yeni bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ünverdi, firmaların devletten KDV alacaklarını hazine bonosu olarak alma imkanı sağlanması konusunda da bir düzenleme beklediklerini vurgulayarak, finansman konusunda GSO’nun KOBİ’lere verdiği desteklerin devam ettiğini anımsattı.

- Ülkenin kalkınması eğitim ve teknolojiden geçiyor

Ülke olarak sürdürülebilir ve bağımsız bir ekonomi için en başta eğitim olmak üzere, yüksek teknolojilere ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Ünverdi, şunları kaydetti:

"Geleceğin Türkiye'sini inşa etmek için katma değeri yüksek üretimler yapmalı ve dünyaya satabilmeliyiz. Döviz girdisine ihtiyacımız var ve cari açığımızı da ancak böyle kapatabiliriz. Dünyada artık yeni üretim modelleri konuşuluyor, Endüstri 4.0 teknolojileri ve hatta 3D yazıcılarla üretim yapılıyor. Gaziantep’te bu bağlamda dijital dönüşümün ilk adımını GSO olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla atıyoruz. 'Verimlilik ve Eğitim Merkezi' Projesi kapsamında, Türkiye’de sadece 5 ilde yer alacak model fabrika projelerinden birini Gaziantep’te hayata geçiriyoruz. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak iki ana unsurun eğitim ve teknoloji olduğu düşüncesiyle projelerimizi bu yönde geliştiriyoruz."

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.