Gaziantep

"Üretilen gıdanın 3'te biri çöpe gidiyor"

16:40 16 Ekim 2018
"Üretilen gıdanın 3'te biri çöpe gidiyor"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, üretilen gıdanın 3'te birinin çöpe gittiğini ifade etti.

Akıncı, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bu önemli günde açlık, kıtlık, gıda güvenliği ve iklim değişiklikleri gibi insanlığın geleceğini doğrudan ilgilendiren konulara dikkat çekmeye çalışıldığını hatırlattı.

Dünyadaki iklim değişiklikleri, nüfus artışları, doğal kaynakların yok edilmesi, bilinçsiz tarım ve israflar yüzünden her geçen yıl gıdaya ulaşmanın biraz daha zorlaştığını aktaran Akıncı, şunları kaydetti:

"Tarımda devrim niteliğindeki gelişmelere rağmen günümüzde açlıkla mücadele eden insan sayısı maalesef son 4 yıldır sürekli bir artış grafiği göstermekte. BM verilerine göre 2017 yılında 821 milyon insan açlıkla mücadele etti. Bu rakam toplam dünya nüfusunun yüzde 11’ine denk geliyor. Yani dünyada her 9 kişiden 1’i gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Dünya Nüfus Tahminleri Raporu’na göre dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı aşması bekleniyor. Dünyadaki tarım arazilerinin tamamına yakın bir bölümünün şu an üretimde kullanıldığını göz önüne aldığımızda bu tablo, gerekli önlemler ve tedbirler şimdi alınmazsa insanlığın gıda konusunda yaşayabileceği sorunları çok net bir şekilde ortaya koymakta."

İsrafa dikkati çeken Akıncı, "Günümüzde üretilen gıdanın 3’te biri çeşitli nedenlerden dolayı çöpe gitmekte. Bu da yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıdaya denk gelmekte. İsrafın önlenmesine yönelik alınacak tedbirler ve tüketim alışkanlıklarının değişmesine yönelik atılacak adımlar gıdanın geleceği adına hayati önem taşımakta." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.