Giresun

Üretici düşen fındık fiyatlarına tepkili

13:55 01 Aralık 2015
Üretici düşen fındık fiyatlarına tepkili

 Giresun  Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Ziraat Odaları olarak başından beri belirttikleri gibi 15 liranın altında bir fındık fiyatını kabul etmediklerini söyledi.

Karan, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılı fındık rekoltesinin yaklaşık 350 bin tonunun işlem gördüğünü ve geriye 200-250 bin ton civarında fındık kaldığını belirtti.

Fındık hasadı sonrası serbest piyasada ürünün 12 liradan işlem görmeye başladığını hatırlatan Karan, 12'den 15 liraya yaklaşan fındık fiyatının, eylül-ekim döneminde düşüş göstererek 12,50-13,00 liraya kadar gerilediğini ifade etti.

Bunda en büyük etkenin, pazara indirilen emanet fındıklar olduğuna dikkati çeken Karan, "Ne olduysa bundan 10-15 gün önce oldu. 15 liraya yaklaşan ve daha da yükselmesi beklenen fındık fiyatı keskin bir düşüşe başladı. Ne oldu da birden fındık fiyatı 3 lira birden düştü? Alıcı bu ürünü 14-15 liradan aldı, sattı ve para kazandı" dedi.

Karan, yaklaşık bir aydır fındığın fiyatının yükselip düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Çünkü pazara ciddi anlamda fındık gelmiyor. Demek ki buradaki asıl hesap emanet fındıklar. Görülen o ki alıcı emanet fındıkları, piyasa üzerinde baskı kurarak ucuza kapatmak istiyor. Hiç kimse başka hesaplar yaparak üreticinin ürününü ucuza kapatmaya çalışmasın. Ziraat Odaları olarak başından beri belirttiğimiz gibi 15 liranın altında bir fiyatı kabul etmiyoruz. İnanıyoruz ki şu ana kadar fındık fiyatındaki düşüş tamamen sunidir. Fındık fiyatı önümüzdeki günlerde yeniden yükselişe geçerek değerini bulacaktır."

Tüm uyarılara rağmen üreticilerin emanete fındık vermeye devam etiğini belirten Karan, "Üreticimiz illa ki fındığını emanete verecekse bir üretici birliği olan FİSKOBİRLİK'e veya önümüzdeki sezonda devreye girecek olan lisanslı depoya vermelidir. Bu da piyasa da fiyat istikrarını sağlayacaktır" diye konuştu.

- 2016 yılı rekoltesi

Karan, 2016 yılında da yüksek bir rekolte belirtisi bulunmadığını savunarak, "Aslında fındık fiyatı üzerinde kurulmak istenilen baskının bir diğer nedeni de gelecek yılki rekoltesi. 2016 yılının rekoltesi işaretini verdi. Fındıkta ilk evre olan püs bu yıl çok az. Şunu üzülerek söylüyorum, önümüzdeki yılda Türkiye'de yüksek bir rekolte beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

2015 yılı alan bazlı gelir desteğine dair Bakanlar Kurulu kararının bir süre önce resmi gazetede yayımladığını hatırlatan Karan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ile bölge milletvekillerine teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.