Giresun

"Rusya ılımlı muhalefeti etkisizliştirerek Esed'i güçlendirmek istiyor"

12:45 23 Aralık 2015
"Rusya ılımlı muhalefeti etkisizliştirerek Esed'i güçlendirmek istiyor"

GÜLTEKİN YETGİN -  Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya'nın, Suriye'de ocak ayından itibaren başlatılması planlanan 6 aylık geçiş süreci öncesinde ılımlı muhalefeti etkisizleştirerek Esed'i güçlendirmek istediği söyledi.

Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın da DAEŞ'e karşı mücadele için Suriye'ye girdiğini söyleyerek, Rusya'nın ilk vurduğu bölgenin Bayırbucak ve Humus'taki Türkmen bölgeleri olduğuna dikkati çekti.

Abdurrahman Mustafa, "Biliyorsunuz son bir aydır bunu artırarak devam ettiriyor. Adeta Türkmenlere karşı bir etnik temizlik uyguluyor Bayırbucak'ta. Halep bölgesini de bombalıyor" dedi.

Rusya'nın Halep'teki Höllük Türkmen semtini ve daha önce Azez çevresindeki Türkmen birliklerini bombaladığını belirten Mustafa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya, siyasi çözümden önce daha fazla alana sahip olmak ve özellikle ılımlı muhalefeti etkisizleştirerek Esed'i güçlendirmek istiyor, daha fazla alana sahip olarak Esed'li bir Suriye'yi istiyor ve bunu da görüyoruz. Birleşmiş Milletler'in son kararında da bunun yansımaları oldu, Birleşmiş Milletler kararı Rusya tarafından, Rusya'nın isteği doğrultusunda çıktı. Orada Rusya'nın etkin olduğu gözüktü çünkü sahada bugün Rusya ağırlıklı Ruslar var."

Afrin bölgesindeki saldırılarda Rusya'nın Esed'e havadan destek verdiğini, karadan da PYD, YPG terör örgütleriyle Esed'in iş birliği yaptığını ileri süren Mustafa, "Helikopterlerle yığınak yapıyorlar Afrin'e. Ayn el Arap'ta yine aynı şekilde Ruslar, Esed ile PYD, YPG orada yığınak yapıyor. Yani artık bu net olarak Rusya'nın, Esed'in, PYD'nin ortak hareket ettiği Suriye'de artık netlik kazanıyor, yani herkesin gözü önünde cereyan ediyor" diye konuştu.

- "Bayırbucak çok stratejik noktadır"

Mustafa, Bayırbucak'ın çok stratejik bir nokta olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem Türkmenler için hem Türkiye için, hem Esed için, hem Rusya için, yani Bayırbucak bölgesi bir kilittir. Rusya için önemlidir, çünkü oradaki üsleri vardır, orayı güvenli bölge olarak kendisine düşman olan unsurlar istemiyor. Esed de istemiyor, Türkiye ile sınır olmak istiyor ve oradaki terör örgütlerini Türkiye'ye yönlendirmek istiyor. Türkmenler için çok önemlidir, çünkü son noktamızdır bizim. PYD için önemlidir çünkü oradan Akdeniz'e açılmak engeldir. Dolayısıyla Bayırbucak çok stratejik önemli bir noktadır. Dolayısıyla Rusya'nın bu kadar orada adeta bir etnik temizlik yapması bundan dolayıdır."

Bayırbucak'taki Türkmen birliklerinin ve 2'nci Sahil Tümeni'nin destan yazdığını anlatan Mustafa, "Bir ayı aşkın zamandır eşi benzeri görülmemiş bir bombardıman altında havadan Ruslar, karadan İran ve Irak milisleriyle Esed çeteleri saldırıyor ancak çok fazla ilerleyemiyor, orada çok müthiş bir direniş vardır" ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Mustafa, Sultan Murat Tümeni'nin hem DAEŞ'e hem de PYD'ye karşı mücadele verdiğini belirterek, "Esed'e karşı mücadele veriyor, havadan da Ruslar vuruyor. Bugün hala orada Türkmen birlikleri mücadele ediyorsa Allah'a şükür, Türkmenlerin ne kadar haklı oldukları, ne kadar topraklarına bağlı olduklarını göstermektedir" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.