Giresun

Tarihi Giresun evleri yenilenecek

11:14 28 Aralık 2015
Tarihi Giresun evleri yenilenecek

GÜLTEKİN YETGİN - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) desteklediği projeyle yaklaşık iki asır önce inşa edilen ve Rumlar ile Türklerin yıllarca yaşadığı Zeytinlik Mahallesi evleri ve sokakları restore edilecek.

Türkülere konu olan tarihi Giresun evleri mimari özellikleriyle ön plana çıkıyor. Ziyaretçilerine nostalji yaşatan Zeytinlik Mahallesi'nde yapılacak yenileme ve restorasyon çalışmalarıyla Anadolu kültürü canlandırılacak.

"Zeytinlik Semti Sokak Sağlıklaştırılması ve Restorasyon Çalışması Projesi"nin maliyeti 3,5 milyon lirayı bulacak.

Giresun Valisi Hasan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeytinlik Mahallesi'nin kentin önemli tarihi köşelerinden biri olduğunu söyledi. 

Mahallede toplu olarak tarihi Giresun evlerinin yer aldığı birkaç bölüm bulunduğunu anlatan Karahan, "Mahalle bütünlüğünü kaybetmiş ama bir kısmını yeniden canlandırmak mümkün. Bu anlamda DOKA'dan bir proje hazırlık çalışmamız oldu. Proje kapsamında yaklaşık 31 evde yenileme, sokak düzenlenmesi ve sokak sağlıklaştırılması yapılacak" dedi.

Karahan, yenileme çalışmalarının 2016 yılı ilkbaharında başlatılacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Mahallede güzel bir köşe oluşacak, dik sokak diye tabir ettiğimiz bütünlüğünü koruyan bir sokağın ihyası olacak. Evlerin sokağa bakan yönlerinde çalışmalar yapacağız. Giresun, gerçekten ciddi bir turizm köşesi kazanmış olacak. Proje tamamlandığı takdirde gerçekten güzel bir turizm potansiyeline kavuşmuş olacağız. Proje maliyeti ise yaklaşık 3,5 milyon lira."

Sokakta gezenlerin nostalji yaşayacağını dile getiren Karahan, "Eski Giresun evlerini görecekler. Tabii orası daha sonra turizme kazandırılıp yoğun ilgi çektikten sonra yavaş yavaş o evlerin butik otellere, pansiyonlara ya da kafelere dönüşmesi mümkün olacak" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.