Giresun

"Gürcü ve Azeri fındığına karşı Türkiye üretimi artırmalı"

11:34 22 Ocak 2016
"Gürcü ve Azeri fındığına karşı Türkiye üretimi artırmalı"

GÜLTEKİN YETGİN - Gürcistan ve Azerbaycan'daki fındık üretiminin artması durumunda Türkiye'deki üreticilerin olumsuz etkilenebileceği, bu sorunun, dünyadaki fındık üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren Türkiye'nin daha fazla üretim yapmasıyla aşılabileceği belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Gürcistan'da fındık üretiminin önemli ölçüde arttığını ve kabuklu fındık olarak 100 bin tona ulaştığını söyledi.

Gürcistan ve Azerbaycan'da bu yıl iyi bir fındık rekoltesi olduğunu ifade eden Sevinç, şunları kaydetti:

"Yani şu anda fiyatların düşmesinde Gürcistan'ın çok büyük etkisi var Azerbaycan'ın etkisi var. Onlar daima Türkiye'nin altında satarlar ürünlerini. Türkiye'nin altına girmezlerse satamazlar. Bugün Avrupalılar artık Gürcistan'a gidiyorlar, oradaki plantasyonları destekliyorlar, orada kırma fabrikaları kurmuşlar, hatta ve hatta işlenmiş fındığa başladılar orada. Bu nasıl engellenebilir? Türkiye'de verimliliğin artırılmasıyla. Eğer Türkiye'de yeterli miktarda fındık olursa kimse Gürcistan'a bakmaz bile."

Türk ihracatçısının teknolojik, iletişim, lojistik ve banka sistemi güvenirliğinin, iki ülkeye göre daha iyi olduğunu dile getiren Sevinç, "Taahhütünü yerine getirmede, bugüne kadarki güvenirliği, bunlar Gürcistan'da, Azerbaycan'da filan bulabilmek şimdilik söz konusu olmadığına göre bunu durdurabilmek de bizim elimizde" ifadelerini kullandı.

Sevinç, Amerika'nın fındıkta en büyük tehdit olduğuna değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önemli bir bilimsel potansiyeli var. İsterlerse Oregon bölgesinde Türkiye kadar fındık üretebilirler. Onu engelleyen nedir Türkiye'deki büyük üretimdir. Türkiye fındık fiyatlarını istediği gibi kullandığı takdirde Amerika'ya fındık üretilmesine imkan vermez. Ama biz üretelim, fiyat yüksek olsun dediğimiz zaman da böyle bir tehlikeyle karşı karşıya geliriz. Bunu herkesin düşünmesi lazım."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.