Giresun

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan:

15:08 16 Nisan 2016
BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan:

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Türkiye'deki gazetelerin kadrolarındaki fikir işçileri arkadaşlarımızın fiili hizmet zammından yararlanması için sarı basın kartı almaları mecburiyeti ortadan kalkmalıdır." dedi.

Giresun'daki basın mensupları ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ile Giresun Adası'nı gezen Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, basın mensuplarının 2,5 yıllık yıpranma payından istifade edebilmeleri için sarı basın kartına sahip olmaları gerektiğini hatırlattı.

Arslan, bu uygulamanın yanlış olduğunu öne sürerek şöyle devam etti:

"Türkiye'de bin 250'ye yakın resmi, Basın İlan Kurumu mevzuatı çerçevesinde ilan alan gazetemiz vardır. Türkiye'deki gazetelerin kadrolarındaki fikir işçileri arkadaşlarımızın fiili hizmet zammından yararlanması için sarı basın kartı almaları mecburiyeti ortadan kalkmalıdır. Bu arkadaşlarımız SGK'ya bildirilen fikir işçisi kapsamında oldukları andan itibaren, özlük hakları itibariyle fiili hizmet zammından yararlanmalı. Buna ilişkin yasal düzenleme gerekiyor. Bu vesileyle iktidarıyla, muhalefetiyle meclis gruplarına bir çağrıda bulunmak istiyorum."

Sarı basın kartı için meslek mensuplarının müracaatlarını yaptıktan sonra Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinin hızla müracaatları değerlendirmesini isteyen Arslan, "Müracaatlar alındıktan sonra vaki problemler varsa süpürme usulüyle gözden geçirsinler ve derhal bütün Türkiye'ye yayılmış Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlükleri eliyle müracaatçı arkadaşlarımızın yaşadığı herhangi bir sıkıntıyı gidermeye dönük adım atmış olsunlar." diye konuştu.

Kolaylı da basın özgürlüğünün önündeki engellerinin kaldırılması ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini aktararak "Biz bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz ve dosyalarımızı hazırladık. Önümüzdeki günlerde iktidar ve muhalefet partilerine sunacağız." dedi.

En önemli sorunlardan bir tanesinin de meslekte standart bulunmaması olduğuna işaret eden Kolaylı, şunları kaydetti:

"Maalesef yoldan geçen herhangi bir insanın herhangi bir kişinin eline fotoğraf makinesi verdiğinizde gazeteci olarak adlandırılabiliyor. Eline de bir tanıtım kartı verdiğinizde bu kişi gazeteciyim diye dolaşabiliyor. Biz bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda Basın İlan Kurumu bir karar aldı. Uluslararası boyuttaki bu meselenin nasıl çözüldüğü ele alınacak. Biz bu konuda bir yasa düzenlemesini Meclis'e getireceğiz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.