Giresun

Şebinkarahisar'da karadut ve cevizde hasar tespiti yapılacak

13:02 29 Nisan 2016
Şebinkarahisar'da karadut ve cevizde hasar tespiti yapılacak

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Aslan, 2016 ürünü ceviz ve karadut ağaçlarının zirai dondan etkilendiğini söyledi.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21-22 Nisan'da ilçe genelinde kar yağışı sonrası kuvvetli zirai donun etkili olduğunu anımsattı.

Zirai donun ilçe çiftçisinin en önemli geçim kaynağı olan ceviz ve karadut ağaçlarına büyük zarar verdiğini belirten Aslan,"Son yıllarda zaman zaman zirai dondan yöredeki tarım ürünlerimizin etkilendiği olmuştu. Ancak bir hafta önce yaşadığımız gibi bir durumla karşılaşmamıştık. Kuvvetli zirai don nedeniyle ceviz ve karadut ağaçlarında hasar oluştu. Ağaçlarda zirai donun neden olduğu zarar yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. İlçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüyle ortak çalışma başlatarak hasarların boyutunu belirliyoruz. İlk gözlemlerimize göre yeni mahsul Şebin cevizimiz ve karadut ürününde çok ciddi kayıp söz konusu." diye konuştu.

İlçede odalarına kayıtlı 5 bin çiftçinin de ceviz üretimi yaptığına işaret eden Aslan, şöyle devam etti:

"İlçede çiftçimizin en önemli geçim kaynağının başında geliyor. Zirai don nedeniyle ceviz ağaçları büyük zarar gördü. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Tahminlerimiz ağaçların tamamı zirai dondan etkilendiği yönünde. Bu da 2016 yılında ceviz hasadının yapılamayacağı anlamına geliyor. Yine çiftçimiz için kıymetli ve bir o kadar da büyük öneme sahip karadut ağaçları da zirai dondan olumsuz etkilenmiş durumda. Çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından. Hem ceviz, hem de karadut ürünün hasar görmesi yöre çiftçisinin ekonomik açıdan mağdur olmasına yol açacaktır."

Aslan, zirai don nedeniyle ceviz ve karadut fiyatlarında ciddi artış beklediklerini, zirai don öncesi kilogramı 25 liradan işlem gören cevizin fiyatının bugün 30 lira olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.