Giresun

Giresun'da yaban hayatının korunması çalışmaları

17:18 20 Mayıs 2016
Giresun'da yaban hayatının korunması çalışmaları

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü, yaban hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında varlıklarını devam ettirebilmesinin büyük önem arz ettiği belirtildi.

Artan nüfusa bağlı şehirleşme ile birlikte yaban hayvanlarının yaşam alanlarının, nitelik ve nicelik yönünden azalmakta olduğu vurgulanan açıklamada, köyden kente göç nedeniyle kırsal alanda ekilip biçilen tarım arazilerinin ve hayvancılığın azaldığına dikkat çekildi.

Ormanlarda ve köylerden uzak yerlerde bulunan meyve ağaçlarının yaşlandığı, yakacak odun ihtiyacını gidermek için insanlar tarafından kesildiği ve birçok yörede de yenisinin yerine dikilmediği belirtilen açıklamada, "Bu olumsuz etkiler sonucu yaban hayvanları doğal yaşam ortamlarında yeterli besin bulamadığından zaman zaman ziraat, yerleşim alanlarına yönelmelerine neden olmaktadır. Bu kaçınılmaz sonuç ise o yörede yaşayan insanların mal ve hatta can kayıplarına sebebiyet vermekte, yaban hayvanları-insan çatışmasını doğurmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Yaban Hayvanlarının Doğal Yaşam Ortamlarında Desteklenmesi" Projesi kapsamında yaban hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığı kaydedildi.

Projenin, Giresun'nun Alucra-Çamoluk-Şebinkarahisar ilçesinin güney kısmı ile Keşap, Espiye ilçesinin güneyi ve Yağlıdere ilçesinin kuzeyindeki alanlarda 2015 yılında başlatıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2015, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan bu eylem planı gereğince 2015 ve 2016 yıllarında Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinin güney kısmında ekilmeden bırakılan 300 dönüm arazide vatandaşlarımızın ikrarı alınarak fiğ, korunga ve buğday ekimi gerçekleştirilmiştir. Ekilen araziler biçilmeden yaban hayvanlarına bırakılacaktır. Yine Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk, Keşap ve Espiye ilçelerinde yaban hayvanlarının kullanmış olduğu yollarda elma, armut, ıhlamur, kiraz, erik, dut, kestane, töngel, ceviz, ahlat, kuşburnu, alıç ağırlıklı olmak üzere 5 bin adet meyve fidanı dikimi yapılmıştır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.