Giresun

Ramazanda sıvı tüketimi uyarısı

09:40 14 Haziran 2016
Ramazanda sıvı tüketimi uyarısı

Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, aşırı sıcaklarda oruç tutanların mutlaka günde 2-2,5 litre su veya taze meyve suları, ayran ya da maden suyu gibi sıvı tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının yükseldiği, metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı belirtildi.

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile sıvı alma ihtiyacının arttığı kaydedilen açıklamada, "Yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemler yaşanabilir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi sıvıları sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Çok sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybı daha da artar. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran içilmesi önerilir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, oruç tutanlar için beslenme tavsiyesinde de bulunularak, şunlar kaydedildi:

"Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler tercih edin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.