Giresun

Fındıkta çocuk işçiliği algısı eğitimle yok edilecek

17:53 19 Ağustos 2016
Fındıkta çocuk işçiliği algısı eğitimle yok edilecek

Fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi ve bu konuda bilinç oluşturulması amacıyla "Çikolatamı Bensiz Yap Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsamında çocuklar için oyun ve eğlence programları uygulandı, aileler ile çocuklarına da işçilik, sağlık, psikoloji gibi konularda eğitimler verildi. Projeyle Avrupa'daki 'Türkiye'de çocuk işçiliği var' algısının önüne geçilmesi de hedefleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte faaliyet gösteren bir fındık firmasıyla Çikolatamı Bensiz Yap Projesini uyguladıklarını söyledi.

Oyun ve eğlence çağındaki 15 yaş altı çocukların, eğlencelerle, oyunlarla büyümesi gerektiğini gösteren çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tosun, mevsimlik işçilerin çocuklarının düzenlenen programlarda oyun oynarken ailelere de eğitimler verdiklerini belirtti.

Tosun, ailelere çocukların çalıştırılmaması, aile içi iletişim, alkol, kumar, bu tip alışkanlıkların alışılmaması, çocukların böyle bir şey olduğunda nasıl davranması gerektiği, aile içi şiddet konularında eğitim verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çocuk işçiliğinin önüne geçmeye çalışıyoruz. 16 yaş altı çocukların bahçelerde çalıştırılmadığını bu tip sosyal projelerle gösteriyoruz. Çocukların üzerinden para kazanılmaması gerektiğini ailelere söylüyoruz. Böyle bir şey varsa bunları yok etmek için çalışıyoruz. Bunu eğitimle engellemeye çalışıyoruz."

Hem vatandaşlara eğitim verdiklerini hem de eğitimle çocuk işçiliğini yok etmeye çalıştıklarını aktaran Tosun, "Çocukların çalıştırılmasına engel olacağız. Biz böyle bir şeyi kesinlikle kabul edemiyoruz. Bakanlığımız kesin bu konuda yasak koymuş zaten, mümkün olduğu kadar engel olacağız." dedi.

Tosun, fındık ticareti yapan ülkelerde Türk fındığı hakkında olumsuz algı yaratmaya çalışanlar olduğunu ifade ederek, "Biz bu projeyi kendi ilimizde yaparak Giresun fındığının değerini artırmak istiyoruz. 'Çocuk işçiliği var' diye fındık ticaretini engelliyorlar, Projede verdiğimiz eğitimlerle, Avrupa'daki 'Türkiye'de çocuk işçiliği var' algısını da ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.