Giresun

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

21:57 29 Ekim 2016
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, şu anda üretici kadar tüccar ve sanayicinin de fındık piyasasıyla ilgili durumdan memnun olmadığını belirtti.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, geçen sezondan devreden ürünle birlikte rekoltenin 400 bin tonu geçmeyeceğini öne sürdü.

Fındık piyasasının bu sezon "tadı tuzu bulunmadığını" ifade eden Nurittin Karan, şunları kaydetti:

"Şu anda üretici kadar tüccar ve sanayici de içinde bulunduğumuz durumdan hiç de memnun değil. Üretici alın terinin karşılığını almak isterken, banka kredisiyle alım yapan ve fiyat istikrarsızlığı nedeniyle elindeki ürünü çıkaramayan bazı manavlar sıkışmış durumda. Manavlarındaki çuvallara bakarak 'piyasanın ürüne ihtiyacı yok, geçen sezondan şu kadar devir var' ifadelerine kimse aldanmasın."

Karan, 2009 yılında fındık fiyatının hükümet tarafından serbest piyasa koşullarına bırakıldığını anımsatarak, bunun "devlet fındıktan elini tamamen çekti, üretici ne hali varsa görsün, alıcı istediği gibi at koştursun." anlamına gelmediğini vurguladı.

"Devlet babadır, üreticisinin emeğiyle oynanıyorsa konuşur ve gereken müdahaleyi de yapar." ifadelerini kullanan Nurittin Karan, bunu sorgulamanın ve eleştirmenin hoş bir davranış olmadığını belirtti.

Giresin Ziraat Odası Başkanı Karan, fındıkta yaşanan ana sorunun tekelleşme olduğunu ileri sürerek, "Söyledik, söylemeye de devam edeceğiz, Türk fındığı tekelleşiyor. Aslında bunu bizim kadar Türk ihracatçısı da söylüyor. Son 10 yılda ihracatçı sayısı yüzde 50 azalmış. Bu gidişle fındık alacak ne manav, ne sanayici ne de ihracatçı kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı alıcıların bunu dünyada birçok tarım ürününde başarmış durumda olduğunu aktaran Karan, "Güçlü alıcılar Afrika, Latin Amerika ve bazı Asya ülkelerinde kahve başta olmak üzere tarım arazileri kiralayarak kendi kontrolü altına almış durumda. Şimdi bu sermaye güçleri aynısını Türk fındığında yapmak istemektedir. Bunun adı da tekelleşmedir." görüşüne yer verdi.

Nurittin Karan, Türk fındık üreticisi olarak devletin de desteğiyle bu oyuna gelmeyeceklerinin altını çizerek, "Ancak bu mücadelede sanayici ve ihracatçılarımızı da yanımızda görmek istiyoruz. Sadece fındık ve bizim geleceğimiz için değil, kendi gelecekleri için de." ifadelerini kullandı.

Türk fındığının Amerikan bademiyle kıyaslanamayacak kadar değerli bir besin maddesi olduğuna da değinen Karan, "Türk fındığı Amerikan bademine göre iki misli pahalı, bundan dolayı alıcılar tercih etmiyor." şeklindeki söylemlere katılmadıklarını aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.