Giresun

24. Cerrahi Günleri Toplantısı

20:31 27 Mart 2017
24. Cerrahi Günleri Toplantısı

Cerrahi Günleri Derneği ve Giresun Üniversitesi (GRÜ) Tıp Fakültesi işbirliğiyle 24. Cerrahi Günleri Toplantısı düzenlendi.

GRÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Şehit Ömer Hali̇sdemi̇r Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, bölgede sık rastlanan guatr ve tiroid hastalıklarıyla ilgili, 2009 yılında Tiroid Hastalıkları Birimi ve 2014 yılında da Endokrin Cerrahisi Birimi kurulduğunu anımsattı.

Bu çatı altındaki çalışmaların bir süre önce hayata geçirilen afiliasyon protokolü ile hız kazandığını belirten Coşkun, "Ocak ayından itibaren Devlet Hastanesi ile imzalanan protokol kapsamında, Eğitim ve Araştırma Hastanemizde diğer cerrahi prosedürler de başarıyla uygulanıyor. Gelecek yıl sonu itibariyle üniversitemiz ilk orijinli tıp fakültesi mezunlarını verecektir. Ayrıca ilk genel cerrahi asistanı müracaatı tamamlanmış olup, başlangıç için, resmi prosedürlerin tamamlanması bekleniyor." diye konuştu.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp ise, Cerrahi Günleri toplantılarının 10'uncu yılını tamamladığını belirterek, 10 yılda 23 kez Türkiye'nin çeşitli yerlerinde toplantılar geçekleştirildiğini söyledi.

Daha önce iki kez Karadeniz'de Samsun ve Ordu'da toplandıklarını dile getiren Kayaalp, "Şimdi de üçüncü kez Karadeniz'de ve bu kez Giresun’da toplandık. Bu güzel şehrin, üniversitenin ev sahipliğini yaptığı toplantıya, hem Karadeniz'den hem de ülkenin diğer yörelerinden katılımlar olduğunu, bu toplantıların da ilk kez, sözlü sunumların bir toplantı kitapçığında toplandığını hatırlatmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlker Şengül de, endemik bir guatr ve tiroid hastalıklarının bölgede sık rastlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Amerikan Tiroid Birliğinin, 2006 Guideline'nının modifikasyonu olan ATA (American Thyroid Association) 2009 kılavuzu sonrasında, yakın bir zaman önce ATA 2015 kılavuzu konsensusa bağlandı ve kılavuz, Thyroid Dergisi 2016 Ocak sayısında yayınlandı. Ayrıca Mart 2015’te, Boston’da Endokrin Patoloji Derneği Konferansı'nda, en sık görülen tiroid kanseri olan papiller tiroid kanserinin bir alt grubu olan (subgrup) ancak agresif seyirli olan folliküler varyant papiller tiroid kanserinin daha iyimser şekli diyebileceğimiz enkapsüle (kapsüllü) folliküler varyant papiller tiroid kanseri yeniden değerlendirilmiş ve bu terim yerine papiller çekirdek özellikleri gösteren 'non-invaze folliküler tiroid neoplazmı' gibi yepyeni bir terim kabul edilmiştir."

İlken Şengül, "Ana hatlarıyla ifade etmeye çalıştığım ve biz endokrin cerrahları ve genel cerrahlar için özellikle tiroid nodülleri ve kanserleri tanı, tedavi ve izleminde çok önem arz eden konularla ilgili farklı disiplinlerden bu çok yeni gelişmelerle alakalı elbette söylenecek çok söz vardır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden 40'ın üzerinde genel cerrahın katıldığı toplantıda, bilimsel çalışmalar ve cerrahi deneyimlerin yer aldığı 19 bildiri cerrahi videolar eşliğinde sunuldu.

Kongrenin sonunda cerrahların yaptığı sunumlar bildiri kitapçığında toplantı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.