Giresun

FAE'den üreticilere toprak analizi çağrısı

18:56 12 Aralık 2017
FAE'den üreticilere toprak analizi çağrısı

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) yetkilileri, üreticileri fındıkta daha fazla verim elde etmek için gübreleme öncesi toprak analizi yaptırmaları çağrısında bulundu.

FAE Müdürü Aysun Akar, yazılı açıklamasında, 2017 yılında fındık üreticilerinden gelen 585 toprak numunesinin enstitüde analiz edildiğini ve gübre tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti.

Üreticilere, kullanılacak gübrenin çeşidi, miktarı ve hangi aylarda verilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi aktarıldığını ifade eden Akar, birim alandan alınan verimin artırılması için bitkinin beslenmesinin önemine işaret etti.

Akar, gübrelemede miktar ve doğru zamanın yanı sıra uygulama şeklinin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Fındıkta gübreleme yapılırken gübrenin bitki taç izdüşümüne verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kireç, hayvan gübresi ve azotlu gübre verildikten sonra mutlaka çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Yanmamış ahır gübresi hastalık, zararlı ve yabancı ot içermektedir. Bahçeye verilen yanmamış ahır gübresi nedeniyle hastalık ve zararlı görülebilir, yabancı ot miktarı artabilir. Bu nedenle bahçeye verilen ahır gübresi mutlaka yanmış olmalıdır."

Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin bitkinin taç izdüşümü altına 10-15 santimetre derinlikte açılan 16-32 adet arasındaki çukurlara eşit olarak dağıtılıp üzerinin toprakla kapatılması gerektiğine dikkati çeken Akar, kireç ile fosforlu gübrelerin aynı anda verilmemesini önerdi.

Akar, ücreticilere, FAE'nin Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile yaptığı ortak çalışma sonucunda oluşturulan çotanak fertil gübresini kullanmalarını tavsiye ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu gübre içeriğinde fındığın kışlık besin elementi ihtiyacı ile yazlık besin elementi ihtiyacının ilk yarısını karşılayacak makro ve mikro elementlerin hepsi barınır. Verim artışı yönünden daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu gübre çeşidi özellikle Doğu Karadeniz için tavsiye ediliyor. Kullanım zamanı ise şubattan itibaren mart ortalarına kadar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.