Giresun

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

12:46 09 Şubat 2018
Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Giresun Sağlık Müdürlüğü, sigarayı bırakmak isteyenlerin, en yakın sigara bırakma polikliniğinden hizmet alabileceklerini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 9 Şubat tarihinin "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak kutlandığı anımsatıldı.

Tütün kullanımının, sağlığı olumsuz olarak etkileyen en önemli zararlı davranışların başında geldiğine işaret edilen açıklamada,"Tütün kullanımının akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında temel etkendir. Tütün ve nikotin içeren her ürün sağlığa zararlıdır, hastalık yapar, ölüme neden olur, kullanılmamalıdır." denildi.

Açıklamada, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın, beklenenden önce ölümüne yol açtığı vurgulanarak, "Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir." ifadesi kullanıldı.

-"Bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur"

Sigara bağımlılığı, bir hastalık ve tedavi edilebilir olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. Saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta- 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10.yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor."

Açıklamada, sigara polikliniklerine başvurulması halinde gerekli hizmetin verileceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyon ile sizde sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. İlimizde Dr. Ali Menekşe Göğüs Hastalıkları Hastanesinde, Bulancak Devlet Hastanesinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi sigara bırakma poliklinikleri hizmet vermektedir. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevunuzu alın, kendiniz ve aileniz için yeni bir hayata adım atın."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.