Giresun

Giresun'da ağaçların plansız kesildiği iddiası

16:58 18 Temmuz 2018
Giresun'da ağaçların plansız kesildiği iddiası

Giresun'un Dereli ilçesi Kümbet Yaylası'nda plansız kesildiği iddia edilen ağaçların, planlar çerçevesinde gerçekleştirilen teknik ormancılık faaliyeti olduğu bildirildi.

Orman Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Genel Müdürlüğün ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve gelecek nesillere taşınmasından sorumlu olduğu belirtildi.

Sürdürülebilir bir orman yönetimi için yaşlanan, ekonomik ömrü tamamlanan ağaçların, mevut tohumlarından da istifade etmek ve yerlerine yeni nesillerini getirmek kaydıyla kesilmesi ve ormanların gençleştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, gerçekleştirilen bütün gençleştirme çalışmalarının bir plan ve program dahilinde yapıldığı aktarıldı.

Bazı basın yayın kuruluşlarında "orman katliamı" şeklinde yer alan sahanın, silvikültür planında tabii gençleştirme sahaları içerisinde yer aldığına işaret edilerek şu değerlendirme yapıldı:

"2018 yılında ladin ağaç türünde bol tohum yılı tespiti yapılmış olup bu sebeple tabii tensile konu bu sahalarda tohumlama kesimi yapılması için dikili damga yapılmıştır. Yapılan iş ilanı üzerine kooperatif bölmede çalışmak için İşletme Müdürlüğümüze dilekçe vermiş ve 9 Temmuz 2018 tarihinde sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmıştır. Yapılan işlemler iddia edildiği gibi ağaç katliamı olmayıp planlar çerçevesinde gerçekleştirilen teknik ormancılık faaliyetleridir."

Ormanların sürekliliğini sağlamak, verimli ve dayanıklı ormanlar kurmak için, planlı ve teknik esaslara dayalı bakım ve gençleştirme çalışmalarının yapıldığı ifade edilen açıklamada, yapılan bu çalışmalarla bu alanlarda gelecek yıllarda daha genç bir orman oluşacağı, biyotik ve abiyotik faktörlere dayanıklı bir ağaç topluluğu ortaya çıkacağı vurgulandı.

Açıklamada, kamuoyunda oluşan tepki üzerine Bölge Müdürlüğünce sahanın incelenmesi için bir komisyon oluşturulduğu ve inceleme raporu tanzim edilinceye kadar sahada üretim çalışmalarına ara verildiği kaydedildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.