Giresun

Köylüler çekiç ve murç kullanarak yaptı, 135 yıldır hizmet veriyor

13:04 21 Kasım 2022 11 Yorum Var
Köylüler çekiç ve murç kullanarak yaptı, 135 yıldır hizmet veriyor

Giresun’da işçi ve köylülerin murç ve çekiç kullanılarak yaptığı 35 metrelik Halil Rifat Paşa Tüneli tam 135 yıldır hizmet veriyor.



Osmanlı döneminde, dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa’nın emriyle 1885 yılında yapılan Karadeniz’in ilk ve tek el yapımı tüneli olan Halil Rıfat Paşa tüneli, dağların yamacında hem ulaşımı kolaylaştırıyor hem de bu yolu kullananların ilgisini çekiyor.
Giresun’u Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleriyle İç Anadolu’ya bağlayan yol güzergahında 135 yıldır geçit sağlayan Halil Rıfat Paşa Tüneli’nin hikayesini anlatan Giresun Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Tarihçi Mehmet Fatsa, tünel yapımının bugün Karayolları’nın sloganı haline gelen “Gidemediğin yer senin değildir” veciz sözünün de bu tünelle ilişkili olarak söylendiğini belirtti.

Tünel yapımında söylediği söz, Karayollarının sloganı oldu

Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa, yaptığı açıklamada “Şebinkarahisar ile Kulakkaya arasında yol yapımı esnasında en çok zorlanılan alan Pınarlar-Uzundere arasındaki sahadır. Halil Rıfat Paşa Tüneli’nin açılması esnasında dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa çok büyük kararlılıkla yol yapımını destekliyor. Yolun yapılması konusunda çok ısrarcı ve dirayetli olduğu için tünelin işçi ve köylülerle elle açılmasını sağlıyor. Ancak kayalar çok sert olduğu için çekiç ve murçlarla açılan tünelde çalışmak çok zorlayıcı oluyor. Bunun üzerine işçiler tarafından Vali Bey’e çıkılıyor ve durum kendisine arz ediliyor. Vali Halil Rıfat Paşa ise, 'Günde bir akçe parçası kadar kaya koparabiliyorsanız bile buna devam edilecektir' diyor. Bugün Karayolları’nın sloganı haline gelen 'Gidemediğin yer senin değildir' meşhur sözünü de burada söylüyor. Tünel 1885 yılında hizmete açıldığında ise Vali Bey’e haber ulaştırılınca da 'İşte şimdi Giresun bizimdir' sözünü söylüyor. Dolayısıyla 135 yıldır Halil Rıfat Paşa Tüneli hem Kullakkaya üzerinden hem de Dereli Üzerinden Şebinkarahisar’a ve İç Anadolu’ya ulaşan yolun ana güzergahı durumundadır” dedi.




 

YORUMLAR

11 Yorum Var
  • Aydoslu 1 yıl önce Şikayet Et
    Zara-Şerefiye arası kuşkayası geçidi.İçanadoluyu karadenize bağlayan aynı yol üzeri Halil Rıfat Paşanin eseridir.
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Kayalar yukarıdan insanın gözünün içine bakıyor geçerken traslanmasi lazım tehlike arz ediyor
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Banada bu delikli taş insan gücüyle yapılan ve bir asırdan fazladır insanlara hizmet veren tünele kültürel varlık olarak ismini tescillemesi ve kahverengi tabelasını beni sormadan bul sloganı ile gerçekleştirdiğimiz tarihi ve kültürel yerlerin işaretlenmesi ve tabelalarının takılması işlemini bir akşam vakti araba farının aydınlığında çalışanlar ile birlikte horon oynaya oynaya girişine ve çıkış kısmına çakmak bana nasip olmuştu
    Cevapla
  • Nadir ÇELEBİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Her yıl bir-kaç sefer geçerim.Sosyal medyada resimlerini de paylaştım.Özellikle yaşlı yöre halkının dilinde oranın ismi "Delik Taş" olarak bilinir.
    Cevapla
  • Cabir aydogdu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın rahmeti onların üzerine olsun mekanları cennet olsun inşaallah
    Cevapla
  • Hasan bal 1 yıl önce Şikayet Et
    Âmin âmin inşallah
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.