Hakkari

"Hassas burunlar" kaçakçıların korkulu rüyası oldu

12:38 08 Mayıs 2016
"Hassas burunlar" kaçakçıların korkulu rüyası oldu

NECMİ ERTUŞ - Hakkari İl Emniyet Müdürlüğündeki eğitimli köpekler, hassas burunlarıyla kaçakçılara geçit vermiyor.

Eğitimlerinin ardından zorlu testlerden geçtikten sonra görevlendirilen dedektör köpekler, güvenlikte aktif rol alarak adeta suçluların korkulu rüyası haline geliyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde görev alan köpekler, katıldıkları operasyonlarda büyük başarılar elde ediyor.

Özel mamalarla beslenen "Rona", "Betty" ve "Bea", her gün zorlu kondisyon eğitimlerinden geçiyor ve idarecileri eşliğinde uygulamalara katılıyor.

Uyuşturucu operasyonlarında güvenlik güçlerine büyük destek sağlayan köpekler, 2014 yılında 1 ton toz esrar, 2015 yılında ise 119 kilogram eroinin ele geçirilmesini sağladı.

- "En kuvvetli silahımız dedektör köpekler"

Köpek idarecisi M.O, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpeklerin Ankara'daki Köpek Eğitim Merkezinde eğitildiğini söyledi.

İlk günden itibaren köpeklerle kurs aldıklarını ve böylece bağlılıklarının arttığını anlatan M.O, narkotik dedektör köpeklerin Ankara'da aldıkları 3 aylık kurs sonrası, görev yerlerine dağıtıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"İnsanlar köpeklerin, onlarca koku içinde uyuşturucuyu nasıl bulduğunu merak ediyor. Yaratılış gereği köpeklerimiz insan ırkına göre 40 kat daha fazla koku alabilmekte ve binlerce koku içerisinde narkotik kokusunun ayırt edebilmektedir. Dedektör köpekler kursta, ev, ofis, araç ve arazi aramalarına yönelik özel eğitim alıyor. Şubemiz bünyesinde uyuşturucuyla mücadele ederken en kuvvetli silahımız dedektör köpeklerdir. Zula tabir ettiğimiz gizli bölmelerine saklanmış uyuşturucu maddelerin hızlı ve etkin şekilde bulunmasından köpeklerimiz yükümlüdür."

Farklı kokularla bastırılmaya çalışılmasına rağmen, dedektör köpeklerin uyuşturucuyu başarıyla bulduğunu anlatan M.O, Hakkari bölgesinde görev yapan köpeklerin yüklü miktarda uyuşturucu madde geçişini engellediğini ve yakalamasına olanak sağladığını ifade etti.

Köpeklerin günlük ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduklarını anlatan M.O, "Köpeklerin kulübelerini temizliyor ve vücut temizliğini yapıyoruz. Onlarla oyun oynuyor ve eğitimlerini sürdürüyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.