Hakkari

"Yahudi Ulus Devlet Yasası"na tepkiler

18:40 24 Temmuz 2018
"Yahudi Ulus Devlet Yasası"na tepkiler

Hakkari Üniversitesi Rektörlüğünce İsrail Parlamentosu'nun kabul ettiği "Yahudi Ulus Devlet Yasası" kınandı.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, yaptığı yazılı açıklamada, yasanın evrensel hukuk ilkeleri ile Birleşmiş Milletler'in yasal ve ahlaki sistemiyle uyuşmadığını belirtti.

Bu yasayla İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarının yok sayıldığını aktaran Pakiş, şunları kaydetti:

"Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail'in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte, 1948'de yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudilere geri dönüş hakkı verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir."

Yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanmasının yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte olmadığını belirten Pakiş, "Hakkari Üniversitesi olarak İsrail Meclisi'nce kabul edilen, fiili olarak Filistin'de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz. İsrail'i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.