Hakkari

Şemdinli'de berivanların zorlu mesaisi

07:09 19 Haziran 2020 2 Yorum Var
Şemdinli'de berivanların zorlu mesaisi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin İran sınırındaki berivanlar, yaylalarda hayvanları sağarak aile bütçesine katkı sunuyor.

Bölgede "Berivan" (süt sağan kadın) olarak adlandırılan kadınlar, yüksek kesimlerde otlatılan koyunları sağmak için her gün yoğun bir çalışma yürütüyor. Şemdinli ilçesine yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Seçkin köyünden sabah saatlerinde yaya olarak yaylaların yolunu tutan berivanlar, 2 saatlik yolculuğun ardından koyunların bulunduğu bölgeye ulaşıyor.

Burada hazırlıklarını tamamlayan kadınlar, tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçiyi sağıyor. Sütlerin doldurulduğu bidonları yoğun çabayla köye taşıyan berivanlar, sütten yaptıkları peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymağı satarak kazanç sağlıyor.


Her sabah saat 07.30'da yaylaya gittiklerini belirten Cazi Yılmaz, “Biz kadınlar erken kalkıyoruz, çünkü yaylaya çıkmadan önce ev işlerimizi yapmamız gerekir. Ev işlerini yaptıktan sonra saat 07.30 gibi yaylaya gidiyoruz. Buraya koyun sağmaya geliyoruz. Yaklaşık bin 100 koyunumuz var. Sağdığımız sütü de peynir yapıyoruz ve kışın satıyoruz. Biz burada yaklaşık 20 kişiyiz. Biz buraya geldiğimizde hepimiz koyunlarımızı tanıyoruz. 20 kadın olarak bin 100 koyunu sağarak toplam 400 kilo süt elde ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • Mehmet mert 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah Allah Şemdinli'de bulunan tüm insanlara yardımcı olsun terörün her türlüsüne lânet olsun
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Elazigli 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba Cenabi Allah bu teror belasindan bizi kurtarir bizim berivanlarda rahat etsin
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.