Hakkari

Şemdinli'de görülen çekirgeler korkuttu!

14:01 19 Haziran 2020 5 Yorum Var
Şemdinli'de görülen çekirgeler korkuttu!

Hakkari’nin Şemdinli ile Yüksekova karayolu üzerinde görülen etçil ve otçul çekirgeler üreticileri korkuttu

Şemdinli-Yüksekova karayolunda görülen Uvarovistia Satunini türü çekirgeler, çiftçileri endişelendirdi. Etçil ve otçul bir tür olan bu çekirge karşısında kara kara düşünen üreticiler, yetkililerin gerekli önlemi almasını istedi. Geçtikleri yerlerde verdikleri zararla adeta iz bırakan çekirgelerin genellikle Ermenistan, Gürcistan, İran’da yaygın bir tür olduğu bildirildi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, görülen çekirgenin Uvarovistia Satunini türü olduğunu belirtti. Etçil ve otçul bir tür olan bu çekirgenin Türkiye başta olmak üzere Ermenistan, Gürcistan, İran’da bulunan yaygın bir tür olduğunu dile getiren Prof. Dr. Satar, “Bizim ülkemizde de sıkça baş ağrıtan ve göç etmeyen bir tür. Bu hem etçil hem de otçul bir tür. Yağışlar fazla olduğu zaman bunların yumurtaları daha hızlı açılabiliyor. Çok fazla yavru ortaya çıkıyor ve sürü oluşuyor. Önlerine gelen her şeyi yiyorlar. Etçil ve otçul olan bu tür tarım ürünlerine ciddi zarar veriyor. Bu tür daha öncede aynı bölgede çok büyük zararlara sebep olmuştu. Bu nedenle aşırı ilaçlama yapılmıştı. Görüyoruz ki ilaç tek başına yeterli değil. Biyolojik mücadelenin de gerekli olduğunu her zaman söylüyoruz. Mutlaka bunların doğal düşmanlarının da bir şekilde çoğaltılması lazım” dedi.


 

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Zevesoran 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bütün domates kabak ve salatalıklarımizi yedi
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Bahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildiğim çekirge bitkiden başka şey yemez.Bunlar başka tür olmasın sakın.Bu işte bir yanlışlık var.Demek kiher zıplayana çekirge denmiyor.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Hehzeze 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın dediği olur.Cekirge de olsa onlar Allah'ın ordulari
    Cevapla
  • emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır var zaten burda
    Cevapla
  • Sanane 3 yıl önce Şikayet Et
    Korktum
    Cevapla
  • banane 3 yıl önce Şikayet Et
    sevindim
    İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.