Hakkari

Doğu buz kesiyor! Termometreler çatlıyor

09:20 03 Şubat 2021
Doğu buz kesiyor! Termometreler çatlıyor

Doğu Anadolu Bölgesinde soğuk hava etkisini sürdürüyor. Gece en düşük hava sıcaklığı Ağrı’nın Hamur ilçesi ile Ardahan’ın Göle ilçesinde eksi 29 derece olarak kaydedildi. Erzurum’da buz sarkıtlarının boyu 2 metreyi aşarken, Hakkari’de 1,5 metrelik kara dayanamayan evin çatısı çöktü.

Erzurum’da kar yağışı yerini soğuk havaya bıraktı. Hava sıcaklığının eksi 27’lere düştüğü şehirde çatılarda dev buz sarkıtları oluştu. Boyu 2 metreyi aşan buz sarkıtları adeta buzdan duvar görüntüsü oluşturdu. Erzurum’da en düşük hava sıcaklığı Karaçoban ilçesinde gece sıfırın altında 26 derece olarak ölçüldü.

Kar timleri kırsalda iş başında

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadele timleri, kırsalda da çetin kış şartlarına adeta meydan okuyor.  Karla mücadele ile birlikte hasta kurtarma operasyonları da yaptıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “ Yolma açma çalışmalarında 12 ayrı vakaya müdahale ederek yolda mahsur kalan hastalarımızı kurtararak sağlık kuruluşlarımıza ulaştırdık. Ekiplerimiz Horasan Hızardere Mahallesi, Tekman Yiğiter ve Gözlüce Mahalleleri, Köprüköy Sarıtaş, Ağakom ve Topçu Mahalleleri, Çat Saltaş Mahallesi, Karayazı Yiğityolu Mahallesi, Karaçoban Kopal ve Hacılar Mahallelerinde hastaların imdadına yetişti” dedi.

Çocuklar soğuğa aldırmıyor

Erzurum’da kar yağışının ardından kırsal mahallelerde bir araya gelen çocuklar, dondurucu soğuğa rağmen kızakla kayarak keyifli zaman geçiriyor.Yakutiye ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Umudum Mahallesi’ndeki çocuklar, kar yağışının ardından evlerinin bulunduğu alandaki bir rampayı kızak pistine çevirdi. Kendi imkanlarıyla yaptıkları tahta kızaklarla kayarak güzel zaman geçiren çocukların eğlencesi renkli geçti. Dondurucu soğuğa aldırış etmeyen çocukların kızak keyfine aileleri de alkışlarla ortak oldu.

Ağrı

Ağrı’yı etkisi altına alan Sibirya soğukları nedeniyle musluklardan akan sular dondu, çatılarda dev buz sakıtları oluştu.

Kışın en sert geçtiği illerin başında gelen Ağrı’da hayat, soğuk havaların etkisiyle resmen durma noktasına geldi. Termometrelerin eksi 28 dereceyi gösterdiği kentte musluktan akan sular buz tutarken, evlerin pencereleri içeriden bile buz tuttu. Evlerin çatı ve pencerelerinde oluşan dev buz sarkıtları ise, Ağrı’da kışın ne derece sert geçtiğini gözler önüne serdi.

Ardahan

Ardahan’da etkili olan soğuk hava hayatı durma noktasına getirdi. Kentteki bir çok ev ve iş yerinin su boruları ile su şebekeleri dondu. Vatandaşlar donan içme suyu şebekelerini çözmek için pürmüz kullandı.

Bingöl

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor. İlçede fırın işleten esnaf, ekmek pişirmek için karın altından çıkardıkları odunları hazırlıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde iş yerlerini açan esnaf, soğuk havada karın altında kalan odunları çıkartmak için uğraş veriyor.

Fırıncı Özcan Olgun, kış aylarında soğuk hava nedeniyle güçlük çektiklerini belirterek, “Bu soğukta karın altındaki odunları zorlukla çıkartıyoruz.” dedi.

Bitlis

Bitlis’te bir iş yerinin çatısından düşen kar kütlelerinden dolayı 2’si çocuk 4 kişi hafif şekilde yaralanırken, 3 araçta hasar gördü. Yaralılar olay yerine gelen ambulanslarla Bitlis Devlet Hastanesine kaldırıldılar. Kar kütleleri park halindeki 3 araca da zarar verirken, olayla ilgili tahkikat başlatıldı.

Hakkari

Hakkari’de 1,5 metrelik kara dayanamayan evin çatısı çöktü.

Hakkari-Tugay yolu üzerinde bulunan Gopsi mevkiinde Salih Ertuş’a ait tek katlı evin çatısı kara dayanamayarak büyük bir gürültü ile çöktü. Şans eseri yaralananın olmadığı çökme esnasında çatı tahrip oldu. Hakkari Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri ise, donan kanalizasyon kapaklarını pürümüz yardımıyla açtı.

Kars

Kars Çayı üzerinde bulunan termik santrale akıntısını sağlayan kanal aşırı soğuklardan dondu. Kanal etrafında ve içerisinde oluşan 1 metre yüksekliğindeki buz kütleleri soğuğun şiddetini gözler önüne sererken, santral çalışanları ise suya girerek saatlerce buz kütlelerini kırma mücadelesi veriyor. Soğuk havaya aldırış etmeden buz kütlelerini kıran santral çalışanları çocuklarının ve ailelerinin ekmeğini buzdan çıkarıyor.

“Buzun suyun içerisinde ekmeğimizi çıkarıyoruz”

Her gün 3 defa buzları kırdıklarını ifade eden termik santral çalışanlarından Bülent Durak, “Burada elektrik üretimi yapıyoruz. Geceleri eksi 30’u geçen bir soğuk oluyor. Donma oluyor, bu donma olduğu zaman burayı kırmamız lazım. Yoksa suyun akışını sağlayamıyoruz. Buzları kırmadığımız zaman su iyice şişer, bu sefer üretimi engeller. Biz ekmeğimiz için her sabah burayı kırıyoruz. Şartları sizde görüyorsunuz. Zor şartlar altında buzun, suyun içerisinde ama ekmeğimiz için, işimiz bu, aşımız bu mecbur çalışıyoruz” dedi.

Van

Van’ın Gevaş ilçesinde “topa garane” adıyla bilinen beyzbol oyunu, kış aylarında kırsal mahallelerdeki vatandaşların en büyük eğlencesi arasında yer alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Van, Şırnak ve Hakkari’de “topa garane”nin yanı sıra “guhşegi” ve “topa kılle” adıyla da bilinen beyzbol oyunu, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.