Hakkari

1960 darbesinde sürgün edilmişti! 62 yıl sonra ata toprağına ayak bastı

13:15 17 Ekim 2022
1960 darbesinde sürgün edilmişti! 62 yıl sonra ata toprağına ayak bastı

1960 darbesinde babasıyla birlikte sürgün edilen Nafi Kaya, 62 yıl sonra ilk kez ata toprağı Hakkari'ye gelerek akrabalarıyla hasret giderdi.

1960 yıllarında çıkan darbede o zamanın İl Nüfus Müdürü olan babası İhsan Kaya ile sürgün edilen Nafi Kaya, yıllar sonra ata toprağı Hakkari'ye ayak bastı. Denizli'den gelen Kaya, akrabalarıyla hasret giderip, atalarına ait Meydan Medresesi ve aile mezarlıklarına ziyarette bulunup dua etti.

Hakkari sürgün edilen Nafi Kaya

1960 darbesinde ani bir kararla rahmetli babası İhsan Kaya, Zeki Demir, Mehmet Çetin ve amcası Çukurca Kaymakamı Mehmet Abbasigil ile bir kış günü memleketlerinden sürgün edildiklerini belirtti.

'BABAM ŞEYH MUHAMMED SELİM EFENDİNİN DAMADIYDI'

Babasıyla Denizli iline sürgüne giderken henüz 8 yaşında olduğunu söyleyen Nafi Kaya, yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı:

“O dönem dolmuş ve otobüste yok. Ancak rahmetli Salih Güzel’in mazot kamyonu vardı. Eşyalarımızı o kamyonda gaz bidonlarının üzerine yükleyerek memleketten çıktık. Batman’a gittik. Oradan Denizli’ye gittik. Denizli’de 3 yıl kaldıktan sonra Tunceli’ye nakil olduk. 2 yıl sonra Antalya’ya tayin oldu. Orada ise 7 sene kaldık. Daha sonra tayinimiz Hatay’a çıktı. Orada da 3 sene kaldık. En son nakil Burdur’a çıktı. Artık babam yaşlanmıştı. Emekli olana kadar da bu illerde nüfus müdürü olarak hizmet yaptı. Babam çok bilgili biriydi. İnanılmaz bir el yazısı vardı. Herkes yazısına hayran kalırdı. Kendisi Şeyh Muhammed Selim Efendinin damadıydı. Babam bundan 6 yıl önce 105 yaşında vefat etti. Allah rahmet eylesin” dedi.

Hakkari sürgün edilen Nafi Kaya

'BİZ BURADAN AYRILDIĞIMIZDA MEDRESELERİMİZ TAHRİP OLMUŞTU'

Antalya’da yaşayan Kaya, Antalya’da evlendiğini ve orada askere gidip geldiğini belirterek, “Askerden sonra Türk Hava Yollarında çalıştım. Şu an emekliyim. İş yoğunluğu ve rahatsızlıklardan dolayı Hakkari’ye gelemedim. 62 yıl aradan sonra Hakkari’ye gelerek akrabalarımı ziyaret ettim. Medreselerimizi ve mezarlıklarımızı gezdim. Tabi biz buradan ayrıldığımızda medreselerimiz tahrip olmuştu. Şehir tamamen toprak evlerle doluydu. Ama şimdi apartmanlarla dolu bir şehir görüyorum. Üniversitemiz sayesinde medreselerimiz restore edilmiş. Mezarlıklarımız ve tarihi mekanlarımız koruma altına alınmış. Ama gördüğüm kadarıyla bu yeterli değil. Mezarlıklarımız bakımsız bırakılmış. Buna üzüldüm. Buna belediyemizin ve valimizin el atması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kentte yaşayan kuzeni Kemal Kaya’nın eşlik ettiği Nafi Kaya, en son dedesi Şeyh Muhammed Selim Efendinin mezarını da ziyaret ederek dua etti.

Hakkari sürgün edilen Nafi Kaya

Hakkari sürgün edilen Nafi Kaya

Hakkari sürgün edilen Nafi Kaya

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.