Hakkari

3 bin rakımlı dağda keşfetti, kilosunu 2 bin 500 TL’den satıyor

14:25 19 Eylül 2023 11 Yorum Var
3 bin rakımlı dağda keşfetti, kilosunu 2 bin 500 TL’den satıyor

Hakkari Kırıkdağ köyünde yaşayan Hamdi Akdoğan, Cilo Dağı eteklerinde 11 yıl önce keşfettiği kaya balını 3 bin rakımlı dağlardan çıkartırken, kilosunu 2 bin 500 TL’den satışa çıkarttı.



Çiftçilikle uğraşan Hamdi Akdoğan isimli vatandaş, 11 yıl önce Cilo Dağı eteklerinde gezdiği sırada kayalar arasında çok sayıda arının yuva yaptığını tespit etti. İlkbaharda tespit ettiği alanı ayılardan korumak için gece gündüz nöbet tutarak kaya balının hazır olduğu eylül ayına kadar bekleyen Akdoğan, balları tüm tehlikelere rağmen 3 bin rakımlı dağa tırmanarak topladı. 4 mevsimin birlikte yaşandığı Kırıkdağ köyün bölgesinde yer alan Cilo buzul dağları zengin doğası, bitki çeşidine sahip olmasıyla binlerce yabani arı kayalıkların arasında yuva yaparken, hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan şeker ve ilaç verilmeden sadece doğadan aldıkları bin bir çeşit bitkilerden bal üretiyorlar. Bununla beraber binlerce arının içinde balı kovalara koyarak özel müşterileri için köye getiren Akdoğan, zamanla bunu Norveç, İsviçre, İran ve Irak gibi ülkelere göndermeye başladı.

"Yaklaşık 40 kiloya yakın bal alıyorum"

Kaya balını Cilo Dağı'nın 3 bin rakımlarında zorlu bir çalışmayla elde ettiğini, zorlu bir çalışmayla kaya balını aldıklarını belirten çiftçi Hamdi Akdoğan, “25 senedir balcılık mesleğiyle uğraşıyorum. 10 yıldan fazladır kaya balı ile ilgileniyorum. Biz de şimdi buzul Cilo dağlarındayız. Bu kayalarda zorlu bir çalışma yürüterek bal alıyoruz. Ortalama her yerden 8 kiloya yakın bal alıyoruz. Yaklaşık 3 noktamız var. Çok güzel ve verimli bir şekilde balımızı aldık. Burada 4 mevsim bir arada yaşıyor. Ben yıllardır çiftçilik yapıyorum. 11 yıl önce tespit ettiğim bu arı yuvalarının her sene bakımını yaparak gözüm gibi bakıyorum ve aylarca nöbetini tutuyorum. Her ilkbaharda kontrolünü yapıyor ve sonbaharda balı alıyorum. Burada oluşan bal tamamen doğal baldır. Burada 40 kiloya yakın bal çıkıyor. Bugün de dağa çıkarak kızgın güneşin altında ve binlerce arının içinden balları çıkarıp kovanlara koyduk. Bu sene daha bereketli görünüyor" dedi.



YORUMLAR

11 Yorum Var
  • Almanci 7 ay önce Şikayet Et
    Aricilik öyle sadece beklemekle ve bali almakla bitmiyor. Insallah köklerini kurutmazsiniz. Arinin balini alinca onlara kisin ne kalir merak ediyorum. Yem veriyormusun. Varoa varmi onlarda?
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Hayvanlarada bırakırsın inşallah
    Cevapla
  • israfil çengel 7 ay önce Şikayet Et
    aldığın para son kuruşuna kadar helal.Az emek değil.Kutluyorum.Başarılar.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    İnşallah balın tamamını alıp arıları öldürmüyorsundur. Arıların yiyeceği kadarda bırakırsın.
    Cevapla
  • Kamil 7 ay önce Şikayet Et
    11 yıldır bakımını yapıyorsa arılarada bırakıyor demekki az düşünerek yorum yapın.
    İlk beğenen sen ol
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    adligen para sonuna kadar helal karasum..
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.