Hatay

Savaş en fazla çocukları etkiliyor

14:17 13 Eylül 2015
Savaş en fazla çocukları etkiliyor

 Suriye'de 5 yıldan bu yana binlerce insanın yaşamını yitirdiği iç savaş, en fazla ülkelerini terk eden çocukları etkiliyor.

Can güvenlikleri için aileleriyle veya yakın akrabalarıyla Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelen ve sayıları 20 bini aşkın Suriyeli çocuk, vatan hasretiyle büyüyor. Suriyeli çocuklar, aileleriyle birlikte ilçede kendi imkanlarıyla kiraladıkları ev, ambar veya çadırlarda yaşam mücadelesi verirken, iç savaşta anne ve babasını kaybeden çocuklar ise yakınlarının yanında barınıyor. 

Suriye'nin Humus kentinde 3 yıl önce anne ve babasını roketatarlı saldırıda kaybeden Halit (5) ve Rama Hamo (4) kardeşler de bu çocuklar arasında yer alıyor. Halaları tarafından sahiplenilen kardeşler, anne ve babalarının ölümlerinin ardından Reyhanlı'da hayatlarına devam ediyor.

Humus'ta babasını varil bombalı saldırıda kaybeden 8 yaşındaki Hide Cuma da aynı şekilde annesiyle sığındığı Reyhanlı'da babasının özlemini çekiyor.

Cuma, "İç savaşta babamı kaybettim. Ondan bize kalan hatıralarla teselli buluyoruz. 3 yıldır baba hasretiyle yaşamaya çalışıyoruz. Tek hayalim ülkeme dönüp babamın mezarını her gün ziyaret etmek" dedi.

- 9 çocuğa annelik yapıyor 

Ülkelerindeki olaylarda kızının hayatını kaybetmesi üzerine yetim kalan torunu ve çocuklarına bakan Sena Muhammet (40) ise 2'si zihinsel engelli 9 çocuğa bakıyor. 

İç savaştan kaçarak 2 yıl önce Reyhanlı'ya geldiklerini anlatan Muhammet, "Burada hayat şartlarımız zor olsa da can güvenliğimiz olduğu için mutluyuz. Çocuklarımın ikisi zihinsel engelli ve bakımları oldukça zor oluyor. Şuan evde yetim, zihinsel engelli çocuklarımız var. Onların gelecekleri için mücadele etmeye devam edeceğim" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.