Hatay

Suriyeli öğrencilerden gazeteciliğe ilk adım

10:47 07 Ekim 2015
Suriyeli öğrencilerden gazeteciliğe ilk adım

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriyeli iki öğrenci, kendileri gibi ülkelerindeki savaştan kaçan arkadaşlarının sesini duyurmak için çıkardıkları bültenle, gazetecilik hayallerini gerçekleştirmek için ilk adımı attı.

İç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye yerleşen birçok Suriyeli çocuk, vatanlarında kurdukları hayalleri, sığındıkları ülkelerde gerçekleştirmeye çalışıyor.

Gazeteci olmak isteyen Suriyeli 17 yaşındaki Sabah Abdulselam ve 16 yaşındaki Gays Seyit İsa da hayallerine ulaşmak için ilk adımı, aileleriyle sığındıkları Reyhanlı'da attı.

İki arkadaş, Suriyeli öğrenciler için açılan El Selam Okulunun yönetiminin izin ve desteklerini alarak, hayalini kurdukları gazetecilik mesleğiyle tanışma şansı buldu.

 Abdulselam ve İsa, okul bünyesinde çıkardıkları bültenle hem hayallerini gerçekleştiriyor hem de kendileri gibi savaştan kaçan arkadaşlarının sesi olmaya çalışıyor.

Sabah Abdulselam, AA muhabirine, iç savaş nedeniyle ailesiyle yaklaşık 3 yıl önce Reyhanlı'ya geldiklerini söyledi.

Suriye'de yarım kalan lise eğitimini El Selam Okulunda tamamladığını ifade eden Abdulselam, şu an üniversiteye hazırlandığını bildirdi.

Gazetecilik merakının ülkesinde başladığını, üniversiteyi kazanıp bu bölümde okumak istediğini belirten Abdulselam, mezun olduğu okul sayesinde, bu hedefiyle ilgili ilk adımı attığını kaydetti.

Öğretmenlerinden izin alarak okuldaki sanatsal, sportif faaliyetler ve diğer etkinlikleri haberleştirdiğini anlatan Abdulselam, şöyle konuştu:

"İleride yapacağım mesleği şu an mezun olduğum okulda gerçekleştiriyorum. Etkinlikleri fotoğraflayarak hazırladığımız bültenle arkadaşlarımın sesi olmaya çalışıyorum. Bu sayede hem hayal ettiğimiz mesleği yapıyoruz hem de buradaki faaliyetleri duyurarak neler yaptığımızı ortaya koyuyoruz. Gazeteciliği çok seviyorum ve bir gün bu işi ülkemde yapmak istiyorum. Ülkemin sesini dünyaya duyurmak istiyorum."

Türkçe, İngilizce ve Arapça bildiğini söyleyen Abdulselam, hazırladıkları bültende zaman zaman öğretmen ve idarecilerle yaptıkları röportajlara da yer verdiklerini dile getirdi.

Aynı okulda 12. sınıf öğrencisi İsa ise gazetecilik mesleğinin tek hayali olduğunu kaydetti. Hazırladıkları ilk bültenin öğretmenleri ve öğrenci arkadaşları tarafından çok beğenildiğini bildiren İsa, bunu devamlı hale getireceklerini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.