Hatay

"Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"

15:59 12 Kasım 2015
"Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"

Hatay'da, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" tanıtıldı.

SGK İl Müdürü Hamit Bal, bir otelde düzenlenen toplantıda, Türkiye'de olduğu gibi Hatay'da da kayıt dışı istihdamın fazla olduğunu söyledi.

İşçiler ve kendi başına çalışanların vergi ve sigorta priminden kaçındığını ifade eden Bal, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte kayıt dışı istihdam ülke ekonomisine haksız rekabet ortamı yaratıyor. Çalışanlar iş gücü yönünden istihdam içerisinde yer almalarına rağmen kayıt dışı olduklarından kısa vadede iş kazaları, meslek hastalıkları ve analık sigortaları yönünde kurumumuzun vermiş olduğu hizmetlerden yararlanma haklarından yoksun kalıyor. Bunun yanında malullük, yaşlılık aylığına hak kazanamadıkları gibi devletin sosyal yardımlarına muhtaç birer birey olarak ülke ekonomisine ek yük getirmektedir."

SGK Hizmet Akdiyle Çalışanlar Dairesi Başkanı Sevaç Alıç da kayıt dışı istihdamın günümüzün en önemli sorunlarından olduğunu belirtti.

Kayıt dışı istihdamın toplumlarda ciddi sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Alıç, "Türkiye'de 2012 yılından bu yana kayıt dışı istihdamın yüzde 52'den yüzde 30 seviyelerine düştü. Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerimizde 2010 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 60 iken bu rakam 2015 yılında yüzde 40,95'e geriledi" diye konuştu.

 Proje, SGK'nın kayıtdışı istihdam ile mücadele alanında  "cezai işlemler yoluyla engelleme" yerine, kurumun işgücü piyasasında çözüm üretme kapasitesinin geliştirilmesi, iş gücü piyasasının farkındalığının artırılması ve ilgili kurum ve sosyal ortaklar arasında koordinasyonun sağlanması yoluyla kayıtlı istihdamın teşvik edilmesini, kayıt dışı istihdamın azaltılmasını amaçlıyor.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.