Hatay

Hatay'da, çizgili sırtlan görüntülendi

17:07 17 Aralık 2015
Hatay'da, çizgili sırtlan görüntülendi

Ceylanlar için oluşturulan istasyonun güvenlik kamerası görüntülerine nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan yansıdı

Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Dağ Ceylanları Üretme İstasyonu'nun güvenlik kamerasıyla nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan görüntülendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 13 Aralık'ta, Kırıkhan ilçesi İncirli-Perişan Mahallesi Suriye sınır bölgesi Beşikli Tepe mevkisindeki Dağ Ceylanı Üretme İstasyonunun güvenlik kamerası kayıtlarında çizgili sırtlan tespit edildi.

Kamerayla görüntülenen sırtlan, Hatay'da Altınözü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırları dışında tespit edilen ikinci çizgili sırtlan olarak kayıt altına alındı. 

Açıklamada, nesli tehlike altında olan çizgili sırtlanın korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2005'te Altınözü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın tespit ve ilan edildiği hatırlatıldı.

Sahada 2014 yılı envanter sonuçlarına göre 23 çizgili sırtlanın tespit edildiği, saha dışında yapılan ilk tespitin ise 2012'de Yayladağı ilçesi Şakşak köyü kırsalında araziye yerleştirilen fotokapanla gerçekleştiği bildirildi.

- Çizgili sırtlan 

Sırtlanların, ön bacaklarının arka bacaklarından daha uzun olduğu, tırnaklarını ise kedigiller gibi geriye çekebilme kabiliyetine sahip olmadığı belirtilen açıklamada, çizgili sırtlanın Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısı, Türkiye, Arap Yarımadası ve Hindistan'da bulunduğu, yaşam alanının yarı çöl ve kurak bölgelerden oluştuğu ifade edildi.

Çizgili sırtlanın yalnız yaşamayı tercih ettiği, çok nadiren aile fertlerinden oluşan ufak gruplar kurabildiği aktarılan açıklamada, diğer sırtlan türleri "gülermiş gibi" sesler çıkarırken, çizgili sırtlanın "sessiz bir hırlama"dan başka ses çıkaramadığı, kendi bölgesine çok önem verdiği ve bu bölgeyi savunduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, kendi gücüyle büyük hayvanları avlayamayan çizgili sırtlanın, genelde leşle beslendiği, bunun yanı sıra küçük kemiricileri, kuşları, kertenkeleleri, bazen keçi, koyun ya da köpek avlayabildiği kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.