Hatay

Binlerce yıllık yaşam izleri ziyaretçilerle buluşuyor

11:46 24 Aralık 2015
Binlerce yıllık yaşam izleri ziyaretçilerle buluşuyor

LALE KÖKLÜ - Yeni yerinde yaklaşık bir yıl önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açılan Hatay Arkeoloji Müzesi, ilginç atmosferi ve teknolojiye uygun bilgilendirme sistemleriyle ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkartıyor.

Dünyanın en büyük arkeoloji müzeleri arasında gösterilen Hatay Arkeoloji Müzesinin 18 bin 818 parça arkeolojik, 989 etnografik eser, 15 bin 44 sikke, bin 509 mühür, 423 tablet, 2 arşiv vesikası ve 73 el yazması kitap olmak üzere toplam 36 bin 858 eserlik envanter kaydı bulunuyor.

Antakya-Reyhanlı yolu üzerindeki 56 dönüm arazi içerisinde 33 bin metrekare alana sahip müze, birinci etabında konuklarını ağırlarken ikinci etabın tamamlanması çalışmaları da sürüyor.

Teşhir bakımından kronolojik bir sıralama takip eden müzede, milattan önceki döneme ait "Üçağızlı Mağarası" sergilemesiyle başlayan mitolojik olaylarda günlük ve doğal yaşamdan sahnelere yer veriyor.

Taş devrinden günümüze kadarki eserleri barındıran ve ziyaretçilerine farklı bir ambiyans yaşatan müze, interaktif sunumlarla da adeta tarihe bir yolculuk yapma imkanı sağlıyor.

Müze girişindeki salonda ise 3 boyutlu sunumlarla birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'ın arkeolojisi özetleniyor.

- "Çok hoş tepkilerle karşılaşıyoruz"

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yerinde bir yılını dolduran müzenin kentten ve il dışından birçok ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. Ziyaretçilerden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Sezgin, şöyle devam etti:

"Hatay'da Paleolitik Dönem'den günümüze kadar kesintisiz bir yerleşim var. Tüm bunların yansımalarına müzemizde yer vermeye çalışıyoruz. Müzede, insanın öyküsünü günümüzden binlerce yıl öncesine kadar anlatıyoruz. Burada bir mağara canlandırması yaptık, mağaradan çıkarken bir höyüğümüz var. Höyük üzerinde yürüyormuşsunuz gibi bir izlenim versin diye öyle bir teşhir düzeni düşünüldü. Daha sonra insanoğlunun yerleşik hayata geçtiğini anlatmaya başladık, bireyselleşmeye ve mülkiyet kavramının geliştiğiyle ilgili elimizde var olan eserlerimizi yerleştirdik. Ziyaretçiler, müzede gezerken hem sanki o alanlarda geziyormuş gibi bir izlenim ediniyor hem de modern vitrinler içerisinde eserleri çok daha yakından görebilme şansını yakalıyor. Çok hoş tepkilerle karşılaşıyoruz."

- İkinci etapta daha fazla mozaik sergilenecek

Sezgin, ilk etabın hizmete girmesiyle müzenin şu anda yüzde 40'lık bölümünün teşhire açıldığına işaret ederek 1,5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan ikinci etabın hizmete girmesiyle diğer bölümleri de sergilemeye açacaklarını söyledi.

Arkeoloji müzesinin eski yerinin darlığı nedeniyle kısıtlı oranda mozaik sergileyebildiklerini anımsatan Sezgin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Önceki müzemizde yaklaşık 800 metrekare mozaik sergileniyordu, bu haliyle Tunus'taki müzeden sonra dünyada ikinciydik ancak Gaziantep'te bulunan Zeugma yapılınca orası bir numaralı mozaik müzesi oldu. Zeugma da bizim için gurur kaynağı tabii ki ancak Zeugma'dan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımız böyle bir projeyi hayata geçirdi. Şu anda yaklaşık bin 400 metrekarelik bir alana sahip mozaikleri sergiliyoruz ancak müzemizin sadece ilk etabı tamamlandı. Yaklaşık 1,5 yıl sonra ikinci etabımızın tamamlanmasıyla bunun üzerine bin 200 veya bin 300 metrekare daha mozaik yerleştireceğiz. Böylece Zeugma'dan daha fazla mozaik sergileme şansına sahip olacağız."

Sezgin, müzenin Anadolu'nun arkeoloji bakımından en zengin coğrafyasına sahip Hatay'ın turizmine de büyük katkı sunacağını aktardı.

Hatay'ın iklimi ve konumu itibariyle yıllarca birçok medeniyetin yerleşim yeri olarak tercih edildiği ve bu yüzden arkeoloji bakımından zengin olduğunu vurgulayan Sezgin, kentte devam eden kazı çalışmalarının müzenin zenginliğine katkıda bulunacağını dile getirdi.

Ziyaretçilerden Yasemin Açıkgöz de akrabalarını ziyaret etmek için Hatay'a geldiğini ve müzeyi gezme fırsatı bulduğunu anlattı.

Müzedeki teşhir şeklinin kendisini etkilediğini belirten Açıkgöz, "Burada, eserler adeta ait olduğu zamana götürüyor. Gerçekten büyüleyici. Eserlerin üzerinde açıklayıcı bilgiler de tatmin edici, gezerken zevk aldım" dedi.

Çocuklarıyla müzeyi gezen Ali Karakuş ise müzenin etkileyici olduğu kadar eğitici olduğunu, kültürel anlamda da katkı sağladığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.