Hatay

Esed ve Rus bombalarından kaçış sürüyor

11:32 12 Ocak 2016
Esed ve Rus bombalarından kaçış sürüyor

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye'nin Lazkiye kırsalına yönelik saldırılardan kaçıp Türkiye'ye sığınanların sayısı son 2 ayda 2 bine yaklaştı.

Rus güçlerinin Suriye'ye geldiği 30 Eylül 2015'ten sonra başlayan yoğun saldırılar, insanları vatanlarından ediyor.

Yaklaşık 2 aydır hava, kara ve denizden yoğun saldırılara maruz kalan Bayırbucak Türkmen ve Cebel Ekrad bölgesindeki halk, sınırdaki güvenli noktalar ile Türkiye'ye sığınıyor.

Hatay'ın Yayladağı sınırına gelen, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan aileler, güvenlik kontrolünün ardından Türkiye'ye alınıyor.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Lazkiye kırsalında yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla evlerini terk edenlerin sayısı 40 bine yaklaştı. Bu aileler, Türk Kızılayı ve AFAD tarafından gönderilen çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Son bir haftada Yayladağı sınırına gelen Türkmen ve Arap kökenli 250 kişi Türkiye'ye alınırken, bu rakam son 2 ayda 2 bine yaklaştı.

- İki stratejik tepe rejim güçlerinin eline geçti

Saldırılardan kaçan aileler, Hatay ve çeşitli illerde kalan yakınlarının yanına yerleşerek yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, bölgedeki göçün artmasından endişe ediliyor.

Türkmendağı'nda bir ay önce rejim güçlerinin kontrolüne geçen Kızıldağ ile bir hafta önce kaybedilen Burc el Kasab tepesi, Türkmen köylerindeki durumu daha da kötüleştirdi.

Sınırın sıfır noktasındaki 2 Türkmen köyü hariç evler tamamen boşaltıldı. İki köy ve arasında kalan ağaçlık alana sığınan halk, çadırlarda yaşamaya devam ediyor.

Göçün en fazla yaşandığı noktalardan Cebel Ekrad'da da durum aynı. Son iki ayda Cib el Ahmar, Durin, El Nobe gibi stratejik noktalar ile birçok köy rejimin eline geçti.

Yaklaşık 50 bin insanın yaşadığı bölgede, sivil nüfusun tamamına yakını Yayladağı sınırına yerleşti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.