Hatay

Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı

14:26 03 Mart 2016
Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı

Hatay'ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 36'ncı yılında törenle anıldı.

Hatay Valiliği bahçesinde düzenlenen törende Vali Ercan Topaca, Atatürk ve Tayfur Sökmen anıtlarına çelenkler sunduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Topaca, Tayfur Sökmen Toplantı Salonu'nda devam eden anma etkinliğinde, merhum Sökmen'i rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Hatay'ın anavatana katılmasında, verilen mücadelenin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "40 asırlık Türk yurdu ecnebi memleketi olamaz" sözünün önemli olduğunun altını çizen Vali Topaca, şöyle devam etti:

"Allah'a çok şükür iki devlet birleşti. Türkiye Cumhuriyeti daha güçlü hale geldi. O zamanki ruha, bu topraklarda olduğumuz sürece her zaman ihtiyacımız var. Ayrılmaya, bölünmeye, parçalanmaya bu topraklar izin vermiyor. Aksi takdirde çok ağır faturalar ödemek durumunda kalabiliriz. Dolayısıyla, bugün de gerek Anadolu'nun tamamındaki milli mücadele ruhu, gerekse 1918-1938 arası o dönemde Hatay'daki milli mücadele ruhuna yine ülkemizin dört bir tarafında ihtiyacımız var."

- Terör olayları

Türkiye olarak içte ve dışta büyük bir savaş verildiğine dikkati çeken Ercan Topaca, ülkede kaos ortamı yaratmak isteyenlerin olduğunu ve onlara izin verilmemesi noktasında birçok şehit verildiğini hatırlattı.

Ülke üzerinde oynanan hesapları bozmak için mücadele verildiğine işaret eden Topaca, "Yapılan bu hesaplarda 1918-1938 arasındaki o milli mücadele ruhuna bugün belki o zamandan daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Rahmetli Tayfur Sökmen'in büyük bir mücadeleyle gerçekleştirdiği bu emanetin yine aynı şekilde korunması konusunda o ruha ihtiyacımız var" diye konuştu.

Vali Topaca, ülkede gerekli olan barış ve huzurun herkese ulaşması için uğraş verilmesini istedi.

- Suriye'deki iç savaş

Hatay'ın özel bir önemi olduğunu vurgulayan Ercan Topaca, şöyle devam etti:

"Yanıbaşımızda savaş var. Sınırımızın hemen öbür tarafında kan, ateş, göç ve zulüm var. İnsanlar evinden, yurdundan, bağından, bahçesinden, toprağından ayrılmak zorunda olmasıyla karşı karşıya. Bunu biz bu topraklarda istemiyoruz. Bu topraklarda istemediğimiz gibi komşumuzda da istemiyoruz. Hiç kimse gelip oradan gazel okumasın. Oradaki insanların iradesini ipotek altına almasın. Bölge insanının refahına veya huzuruna kimse kast edemesin. Tabi bu güç odaklarının karşısındaki en büyük engel Türkiye Cumhuriyeti'dir ve Hatay'dır. Biz ayakta kaldığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Hatay'ın birliğini, beraberliğini koruduğu sürece, o ruhu yaşattığı sürece inşallah onlara geçit vermeyeceğiz.

Biz bu toprakların bin yıldır sahibiyiz. Bin yıldır bu toprakları ekip biçen, bu toprakların tozunu yutan bir nesiliz. Dolayısıyla bu topraklar, hiç bir şekilde başkalarının işgaline veya hesaplarına feda edilecek topraklar değildir. Türk milleti ve devletimiz buna izin vermeyecektir. Biz hesabın ve yapılan çalışmaların farkındayız. Dost bildiğimiz birçok gizli ve açık düşman, ihanet içerisinde olanlar ve onların yerli iş birlikçileri de dahil olmak üzere en sonda hüsrana uğrayacaklardır."

Topaca, Tayfur Sökmen'in torunları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kadronun emanetçileri olarak birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmaya ve Türk topraklarına sahip çıkmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Vali Topaca, daha sonra merhum Tayfur Sökmen’in yakınlarıyla görüştü.

Anma törenine, 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Erdem Özcan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Cemal Turan, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.