Hatay

Üründe zengin tescilde fakiriz

12:02 29 Mart 2016
Üründe zengin tescilde fakiriz

İSMİHAN ÖZGÜVEN - İklim özellikleriyle her karış toprağında birbirinden farkı ürünün yer aldığı Türkiye'de tescillenebilecek 2 bin 500 civarında yöresel ürün bulunduğu, özellikle Avrupa Birliği tescilli ürün sayısının artırılması gerektiği bildirildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olmasına karşın, coğrafi işaret tescili anlamında gerilerde olduğunu söyledi.

MKÜ ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) işbirliğiyle Türkiye'deki yöresel ürünlerin coğrafi işaret almasında kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerine yardımcı olmak adına gönüllü uzmanların görev aldığı Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) ağı oluşturduklarını hatırlatan Avşar, kendisinin de burada gönüllü bulunduğunu belirtti.

Coğrafi işaret tescilinin ürünü yetiştiren, satan ve yetiştiği yer açısından büyük önemi bulunduğunu ifade eden Avşar, bunu almanın ürünün değerini yüzde 25 artıracağını, yöresel ürünü koruma altına alacağını, böylelikle yöresel kalkınmanın da sağlanacağını dile getirdi.

Yöresel bir ürünün tescillenmesiyle talebin de o bölgeye aktarılacağını vurgulayan Avşar, böylece insanların bulundukları bölgede kalkınmasıyla refah seviyesinin artacağını, göçün önleneceğini belirtti.

Coğrafi işaret tescilinin Avrupa'da bir kalkınma modeli haline geldiğinin altını çizen Avşar, şöyle dedi:

''Avrupa artık bunu bir sistem haline dönüştürdü. Ürünlere coğrafi işaret tescili almak için bazı ülkeler bu konuyla ilgili enstitüler kurdu. Türkiye'de durum ise çok iyi değil. Yöresel ürün zenginliği açısından elimizde bulunmaz nimetler var. Ülkemizde yaklaşık 2 bin 500 civarında yöresel ürün var. Yani bu tescile konu olabilecek 2 bin 500 ürün demek. Avrupa'da bin 500 civarında tescilli ürün var. Bizden çok küçük olan Yunanistan'da 107 civarında, ülkemizde ise Avrupa coğrafi işaret tescilli sadece iki ürünümüz bulunuyor. Bunlar Antep baklavası ve Aydın inciri. Ülkemizde 187 civarında tescilli ürün yer alıyor.''

Doğanın verdiği zenginliklerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Avşar, başkaları gercekleştirmeden yöresel ürünlerin Avrupa'da coğrafi tescilinin yapılması gerektiğini aktardı.

Avşar, tescille geleneklerin de koruma altına alındığını, taklidin yapılamadığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.