Hatay

Dünya Otizm Farkındalık Günü

12:22 06 Nisan 2016
Dünya Otizm Farkındalık Günü

Hatay'da Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Hatay Otizmliler Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürülüğü tarafından İl Kültür Merkezi'nde tertiplenen programda konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, otizmin rehabilite edilmesi gereken durum olduğunu kaydetti.

Bu konuda birçok kişinin ve kurumun ortak çalışması gerektiğini belirten Tiryaki, "Kurum olarak ilk başlarda hazırladığımız projeyle otizmli çocukların ailelerini bir araya getirerek dayanışmalarını sağladık. Daha sonra Hatay Otizmliler Derneği ile ortak hareket etmeye başladık. Otizm Yerel Eylem Planı hazırlayarak hayata geçirdik. Hekimler olarak otizmi erken teşhis etmemiz önemli. O zaman rehabilite edilmesi mümkün oluyor." diye konuştu.

Hatay Otizmliler Derneği Başkanı Sara Gök de otizmle yaşamayı kabullenmenin anne ve babalar için uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Otizmli bir çocuğun ebeveyni olarak bu duruma uyum sağlamakta zorlandığını anlatan Gök, şunları kaydetti:

"Erken yaştaki çocuk için kanıtlanmış yoğun eğitim süresi 40 saat olmalıdır. Erken teşhisle birlikte yoğun özel eğitim hizmetinden yararlanan çocukların büyük ilerlemeler gösterdikleri, hatta yarısına yakınının otizme özgü sorunların çoğundan uzaklaştığı görülmektedir. Çocuğumuzun otizmli olduğundan şüphe ediyorsanız, ya da yeni teşhis edildiyse otizm konusunda bilgilenmeli ve otizmle yaşamayı öğrenmelisiniz. Unutmayın ki otizmin nedeni siz değilsiniz."

Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Şükran Öz, otizmle ilgili bir sunum yaptı. Ardından otizmli çocuklar, gitar çaldı, şiir okudu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.