Hatay

İskenderun Körfezi'nde zehirli balık bulundu

10:59 06 Mayıs 2016
İskenderun Körfezi'nde zehirli balık bulundu

İskenderun Teknik Üniversitesince (İSTE) İskenderun Körfezi'nde zehirli bir tür olan Çizgili Kedi Balığı (Plotosus lineatus) bulundu.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, yaptığı yazılı açıklamada, Hint-Pasifik kökenli Çizgili Kedi Balığı'nın zehirli balık türleri arasında yer aldığını ifade etti.

Küresel ısınmanın Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklıklarını artırdığını belirten Turan, açıklamasında şunlara yer verdi:

''Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda görülen zehirli balık türleri ülkemiz kıyılarında da görülmeye başlandı. Zehirli balık sayısı ilerleyen zamanlarda daha da artabilir. Bununla ilgili birtakım önlemler alınması gerekiyor. Ekibimle Akdeniz'de yaptığımız araştırmalarda tespit edilen zehirli balık türlerini başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara bildirdik. Küresel ısınma sonucunda bazı canlı türleri yaşam ortamlarını değiştirir. Bu balık türü kıyılarımıza yerleşim gösterdiği takdirde diğer ekonomik değeri yüksek olan balıklarla rekabete girerek besinlerini tüketebilir ve yüzyıllardır buralarda olan Akdeniz’in yerel türlerinin yok olmasına sebep olarak baskın tür haline geçebilir. "

Çizgili Kedi Balığı ile Türkiye sularında yabancı balık sayısının 74'e yükseldiğini aktaran Turan, Çizgili Kedi Balığı'nın ekonomik değerinin bulunmadığını belirtti.

- Balıktan yaralanmalara dikkat

Çizgili Kedi Balığı'ndan Tayvan, Hong-Kong ve Avusturalya gibi ülkelerde yaralanma oranının yüksek olduğunu, İsrail'deki yaralanmaların yüzde 10'luk kısmını bu balığın oluşturduğunu ifade eden Turan, balıkçıların dikkatli olmasını istedi.

Zehirli balık türleriyle mücadele kapsamında bazı ülkelerde bulunan teşviklerin Türkiye'de de çıkarılmasını isteyen Turan, "Bu türlerin takip edilmesi ve mücadele gerekiyor. Yeni gelen türler için erken uyarı sistemlerin geliştirilmesi lazım.'' değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.