Hatay

Cep telefonunu yanlış kullanmak sağlığı bozuyor

11:13 31 Mayıs 2016
Cep telefonunu yanlış kullanmak sağlığı bozuyor

HALİT DEMİR - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından bir yıl boyunca 100 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, telefonun uzun süre yanlış şekilde kullanımının, omurga eğriliği başta olmak üzere boyun kaslarında kısalma ve parmak uçlarında ağrıya neden olduğu tespit edildi.

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasına giren cep telefonlarının kullanımının çocuk yaşlarda başladığına dikkati çekti.

Hayatın bu kadar içindeki cihazın sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Korkmaz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları tarafından da kabul edilen "Genç Bireylerde Mobil Telefon Kullanımı ile Boyun Ağrısı Arasındaki İlişkinin Araştırılması Projesi" kapsamında, cep telefonu kullanan 100 öğrenciyi bir yıl süresince izlediklerini ve daha sonrasında anket çalışması yaptıklarını söyledi.

Korkmaz, çalışmada özellikle gençler üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Gençlerin telefon kullanımından kaynaklı boyun ağrıları gelişiyor mu diye inceleme yaptık. 17 ile 25 yaş arasındaki 100 öğrenci grubumuzla bir çalışma yaptık. Bu grupları yarı yarıya erkek-bayan olarak seçtik. Bir yıl süren çalışma sonucunda elde ettiğimiz bulgularda genç olmalarına rağmen telefonun yanlış kullanımının omurilik eğikliği, postür bozuklukları (doğru duruş veya düzgün vücut duruşu), pektoral kaslarda kısalma ve parmak uçlarında ağrılar oluşturduğunu tespit ettik."

Kokmaz, kimi deneklerde bazı rahatsızlıkların bir arada görüldüğünü vurgulayarak şu bilgileri aktardı:

"Omuz ağrısı 33 kişide, boyun ağrısı 45 kişide, parmak ve bilek ağrısı ise 38 öğrencide tespit edildi. Parmak ve bilek ağrısı olduğunu söyleyen 21 denek günde 90 dakikadan fazla telefon kullandığını belirtmiş. Çalışmalarımızda 4 öğrencide omurga eğrilikleri başladığı saptandı. Bu 4 kişiden 3'ü günde 60-90 dakika, biri de günde 90 dakikadan fazla telefon kullandığını belirtmiş. 48'inde omuzlarda yuvarlaklaşma olduğu görüldü. 48 kişiden 24'ü günde 90 dakikadan fazla telefon kullandığını söyledi. Daha sonra bu 100 denekten 31'inde kamburlaşma, 35'inde ise boyunda düzleşme saptandı. Omuzlarda yuvarlaklaşmaya ve kamburlaşmaya neden olan omuz çevresi kaslardaki kısalma ise 82 kişide tespit edildi."

- "Ağrılara rağmen telefondan vazgeçilmiyor"

Korkmaz, kişilerin ağrıya rağmen telefon kullanımından vazgeçemediklerini kaydederek, 100 öğrenciden 67'sinin yanında telefon olmadığında huzursuzluk hissettiğini belirtti.

Araştırmada yanlış kullanıma örnek hareketler de tespit ettiklerini vurgulayan Korkmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaptığımız çalışmada telefon kullanırken kafanın öne doğru eğilmesi, boynun yanlara doğru 30 derece bükülmesi, telefonun boyun ile omuz arasına sıkıştırılması gibi hareketlerin sağlık açısından zararlı olduğunu gördük. Telefonların sosyal ağlar ve oyun için uzun süre kullanılması da göz problemlerini beraberinde getiriyor. Yapacağımız en doğru şey telefon kullanırken 30 dakikadan fazla zaman geçirmemek. Telefonla işimiz bittiğinde boyun egzersizleri yapmak ve olduğunca telefonu göz hizasında boynun dik olduğu bir şekilde kullanmak sağlığımız açısında daha iyidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.