Hatay

Türkmendağı'nda çember daraldı

11:39 17 Haziran 2016
Türkmendağı'nda çember daraldı

ERDAL TÜRKOĞLU - Rusya'nın desteğiyle Türkmendağı'na saldırı başlatan ve 9 ayda bölgenin büyük bölümünü ele geçiren Esed güçleri, son 3 günde aldığı mevkilerle önemli üstünlük sağladı.

Suriye'nin Lazkiye kırsalında, Bayırbucak veya Türkmendağı olarak bilinen Türkmenlerin yaşadığı bölge, Rusya'nın savaşa girdiği Eylül 2015'den itibaren yoğun saldırıya maruz kaldı.

Hava, kara ve denizden yapılan bombardımana uzun süre direnen muhalifler, Kızıldağ ve Burç El Kasab gibi stratejik tepeleri kontrolünde tutmayı başaramadı.

İki tepe birkaç kez rejim birliklerinden alınsa da yoğun bombardımana dayanamayan Türkmen birlikleri, verdiği kayıpların ardından söz konusu tepelerden çekilmek zorunda kaldı.

Bölgede atış üstünlüğü sağlayan Esed güçleri ve destekçileri, Türkmendağı'nın komşusu Cebel Ekrad'daki ilerleyişiyle de muhaliflerin harekat alanını her geçen gün daralttı.

Ülkedeki savaşın başladığı 2011 yılında yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Türkmendağı'nda (Bayırbucak'ın dağlık kısmı) nüfus, iç savaşla birlikte Türkiye'ye göç vererek 15 bine kadar düşmüştü.

Evlerde ve sınır hattındaki çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Türkmenler, Rusya'nın hava saldırılarıyla birlikte 6 ay önce güvenli köy kalmadığı gerekçesiyle Yayladağı sınırından Türkiye'ye alındı.

Şu an bölgede yaşayan yaklaşık bin kişi, sınırın sıfır noktasındaki sığınaklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Kendisi de ciddi asker ve mühimmat kaybı vermesine rağmen Bayırbucak'tan vazgeçmeyen Esed rejimi ile destekçileri, son 2 ayda insansız hava araçlarının desteğiyle bölgedeki hastane, askeri karargah ve yol gibi tüm önemli yerleri nokta atışıyla vurmaya başladı.

- Güvenli tek bir nokta kalmadı

Türkmendağı'nın Cebel Ekrad ve İdlib kırsalı ile olan bağlantısını da büyük oranda kesen rejim güçleri, son haftada Türkmenlere giden insani yardımlar için açılan yolu da vurmaya başladı ve yol kapatılmak zorunda kalındı.

"Bölgede güvenli tek bir noktanın bile kalmadığını" ifade eden Türkmenler, ellerindeki son 6 köyden, 3 gün önce İsa Pınar köyünü ve ellerindeki en stratejik köy olan Karamanlı köyü ile tepesini de şiddetli çatışmalar sonucu kaybetti.

Birkaç köye sıkışıp kalan, üç koldan saldırı alan ve insansız hava araçlarıyla 24 saat izlenen Türkmendağı, adeta kuşatma altına alındı.

Esed rejimi ve destekçileri, Rusya'nın desteğiyle 9 ayda Türkmendağı'nın yüzde 95'ini ele geçirmiş oldu.

Türkmenler, her şeye rağmen ellerinde kalan Yamadi, Kelez, Sallur ve Çümeren köyünü koruyabilmek için mücadelelerini sürdürüyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.