Hatay

Hatay'ın ramazana özel lezzeti: "küncülü helva"

12:12 18 Haziran 2016
Hatay'ın ramazana özel lezzeti: "küncülü helva"

LALE KÖKLÜ - Ramazan ayında tezgahlardaki yerini alan Hatay'ın önemli lezzetlerinden "küncülü helva", iftar sonrası sunumların yanında çerez olarak da damaklara hitap ediyor.

Zengin mutfağı ve birbirinden leziz yemekleriyle ön plana çıkan Hatay, künefe ve kabak tatlısı gibi yöresel tatlıların yanı sıra sadece ramazanda yapılan küncülü helvasıyla da adından söz ettiriyor.

Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla üretilen helva, iftar sonrasında atıştırmalık olarak tercih ediliyor.

Hatay'da yaklaşık bir asırdır tek bir aile tarafından imalatı yapılan küncülü helva, bu ramazanda da iftar sonrası kahve veya soğuk içeceklerin yanında tüketiliyor.

Yaklaşık 40 yıllık küncülü helva ustası Mehmet Fansa, AA muhabirine, dedelerinden kendilerine miras kalan bu işi Antakya Uzun Çarşı'daki küçük işletmelerinde geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Ramazanın gelmesiyle dükkanlarından küncülü helva kokusunun çarşıya yayıldığını ve ramazana çok özel bir renk kattığını belirten Fansa, susam ve tahini buluşturan yöresel lezzetin yapımını şöyle tarif etti:

"Ramazan gelince dükkanın kepenklerini açarız ve bizlere dedelerimizden kalan bu helvayı yapmaya başlarız. Sabahları sahurdan sonra namazı kılıp gelir, dükkanımı açarım. Suyu hazırlayıp büyük bir kazanda şekerini eritirim. Ardından çövenini koyarım, hamur haline gelen karışım kar beyaz oluncaya kadar malzemesini tamamlarım. Karışım yaklaşık 3 saat piştikten sonra tahin ve helvayı kürek yardımıyla küncülerin üzerine dökerim. Susamın içinde açtığım helvayı belli aralıklarla kesip özel makinesinden geçiririm ve böylece küncülü helvamız satışa hazır hale gelir. Çıtır çıtır çok güzel bir tadı var."

Fansa, bu ürünün, iftar sonrasında çay, Türk kahvesi ve soğuk içeceklerin yanında çerezlik olarak da tercih edildiğini aktardı.

Dedelerinden öğrendikleri bu işi kentte sadece kendi ailesinin sürdürdüğünü belirten Fansa, kendinden sonra da ramazanda pişen bu özel lezzeti çocuklarının devam ettireceğini söyledi.

- Günlük 150-200 kilogram üretiyorlar

Fansa, akşam saatlerine kadar çıkardıkları küncülü helvaya yoğun ilgi olduğuna dikkati çekti. Özellikle iftar saatine yakın, dükkanın önünde kuyruk oluştuğunu belirten Fansa, "İftara yakın burası tıklım tıklım oluyor. Kilosunu 16 liraya satıyoruz. Çok şükür satışlarımız da iyi. Günlük ortalama 150-200 kilogram arasında üretim yapıp satıyoruz." diye konuştu.

Fansa, küncülü helvanın ağzının iyice bağlanıp serin yerde saklanması durumunda yıl boyu özelliğini koruyabildiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.