Hatay

Lazkiye kırsalı yanıyor

11:08 06 Ekim 2016
Lazkiye kırsalı yanıyor

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye'de Beşşar Esed rejimi, ateşkesin bittiği Kurban Bayramı sonrası Cebel Ekrad ve Türkmendağı'nı hava ve karadan bombardıman altına aldı.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rusya'nın savaşa dahil olması sonrası Lazkiye kırsalının yüzde 85'ine yakınını ele geçiren rejim güçleri, geriye kalan yerleri de almak için saldırılarını sürdürüyor.

ABD ve Rusya'nın Suriye'de Kurban Bayramı süresince vardığı ateşkes sırasında genel olarak sakinliğin hakim olduğu bölgede, bayramın hemen sonrası yeniden hareketlilik yaşanıyor.

Rejim, Rus jetlerinin de desteğiyle hemen her gün birçok köyü top ve füze atışına tutarken, sık sık kara harekatı düzenliyor.

Her iki dağa da hakim konumda bulunan Et-Tüffahiye, El Hıdır ve El Hıddade tepelerini ele geçirmeye çalışan Esed, hem Türkmendağı ile Cebel Ekrad arasındaki hem de İdlib–Lazkiye kırsalı arasındaki desteği kesmek istiyor.

Rus jetlerinin de destek verdiği saldırılarda, hemen tüm köy ve mevziler vurulurken, bir haftadır bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor.

- "Lazkiye kırsalını duman kapladı"

Saldırılar nedeniyle birçok ev ve orman yangının çıktığı Lazkiye kırsalını duman kapladı.

Kurban Bayramı sonrası Lazkiye kırsalında 23'ü Cebel Ekrad'a, 5'i Türkmendağı'na olmak üzere toplam 28 sızma girişiminde bulunan Esed askerleri, bunların hiçbirinde ilerleme kaydedemedi.

Rejimin, Türkmendağı ile Cebel Ekrad'ın birleştiği noktada bulunan ve her iki dağı etekleri altına alan Et-Tüffahiye tepesini ele geçirmesi durumunda iki bölge arasındaki yolları keseceğinden aradaki bağlantıyı bitireceği aktarıldı.

Muhaliflerin, özellikle bu noktayı kaybetmemek için yoğun mücadele verdiği öğrenildi.

- Sivil kayıplar var

Son bir haftadır şiddetini daha da arttıran saldırılarda muhalif bölgelerde 7'si sivil 25 kişinin hayatını kaybettiği, en az 61 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Rejim güçlerinin de Kurban Bayramı sonrası aralarında rütbelilerin de bulunduğu 41 askerinin öldüğü, 120'ye yakın askerin de yaralandığı bilgisi edinildi.

Çatışmalarda muhalifler, rejime ait 3 tank, 1 çoklu roket atar, 2 zırhlı araç, iki arazi aracı, 2 mühimmat taşıyan kamyon ve 4 ağır silahı da imha etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.