Hatay

Dünya Otizm Farkındalık Günü

15:40 03 Nisan 2017
Dünya Otizm Farkındalık Günü

Hatay'da Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla ''Otizme Mavi Işık Yak'' farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Antakya Vali Ürgen Alanı önünde başlayan yürüyüşte katılımcılara Hatay Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşlik etti.

Atatürk Caddesi üzerinden Cumhuriyet Alanı'na kadar süren yürüyüş sonunda basın açıklaması yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Klinik Psikologu Feride Altay, otizm spektrum bozukluğunun genel olarak belirtilerinin yaşamın ilk yıllarında ortaya çıktığını ve yaşam boyu devam ettiğini belirtti.

Altay, otizmin etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanlarıyla kendini gösterdiğini kaydetti.

Otizm spektrum bozukluğunun nedeninin henüz tam belirlenemediğini ifade eden Altay, şöyle devam etti:

''Otizm spektrum bozukluğunda merkezi sinir sisteminde bir farklılık olduğu, beyin hücreleri arasında mesaj taşıyan kimyasal iletilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Genetik nedenlerinin yanında çevresel faktörlerin de otizme yol açabileceğine ilişkin görüşler vardır. Otizm spektrum bozukluğunun çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisinin olmadığı, bu nedenle her çeşit toplumda farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede kısaca her toplumda görülmektedir. Otizm spektrum bozukluğu günümüzde en yaygın nörolojik bozukluktur.''

Altay, Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre 2014 yılında otizm spektrum bozukluğunun her 68 çocuktan 1'ini etkilediği, erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğü ve kızlarda daha ağır seyrettiğini belirtti.

Otizm spektrum bozukluğunun bebeklikten itibaren karşındakinin gözüne bakmada, ortak dikkat ve işaret etme davranışlarında yetersizlik ve isteksizlikle kendini belli ettiğinin altını çizen Altay, otizmde en önemli aşamanın erken tanı olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.