Hatay

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, Hatay'da

13:21 06 Haziran 2017
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, Hatay'da

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Kuzey Irak, Lübnan, Suriye, bütün buralara gerekli insani yardımları sağlıyoruz. Savaşın AB'de de etkileri görüldü, bundan dolayı hem siyasi çözüm, hem de insani yardım sağlama konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Berger, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Suriyeli sığınmacıların kendi evlerine dönmek istediğini ancak bunun için belli bir zaman ve siyasi bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.

Hataylıların, Suriyelileri son derece cömert bir şekilde ağırladığını, Suriye ile ilgili siyasi çözüm gerektiğini anlatan Berger, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bu bölgedeki rolü son derece önemli. Birleşmiş Milletler, çok önemli çabalar gösteriyor. 6 yıl oldu ve bu süre içerisinde hayatını kaybeden çok fazla kişi oldu, aynı şekilde ülkenin birçok yapısı da kayboldu. AB şu ana kadar tarihinde gerçekleştirmiş olduğu en büyük insani yardım operasyonunu gerçekleştiriyor. Sadece Türkiye'ye biz bu yardımları sağlamıyoruz. Kuzey Irak, Lübnan, Suriye, bütün buralara da gerekli insani yardımları sağlıyoruz. Savaşın AB'de de etkileri görüldü, bundan dolayı hem siyasi çözüm, hem de insani yardım sağlama konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Hatay olarak savaşın gölgesinde çok yorulduklarını dile getiren Savaş da hem psikolojik hem sosyolojik hem de ekonomik açıdan bu konunun kendilerini yorduğunu vurguladı.

Devletin, belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin, gerek yurt dışından gerek yurt içinden hayırseverlerin yardımlarının dikkate değer ve önemli olduğunu belirten Savaş, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği çok önemli bir güçtür ve şu anda bu savaşa direkt olarak bulaşmayan belki de en büyük güçtür. Savaşın en çok sıcaklığını hisseden bölgenin belediye başkanı olarak şunu istiyorum, bu yardımlar önemli ve takdire şayan ama bizim bu savaşı durdurmak için bir inisiyatif kullanmamız lazım. Şu anda, bu işe muktedir olacak güç belki de Avrupa Birliği. AB'nin bu savaşı durdurma adına önemli çabalar katetmesi lazım. Sadece Hatay değil, şu anda en az 200-300 milyon insan bu coğrafyada savaşın bitmesini istiyor."

Savaş, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerine de değinerek, "Uzun süren bir nişanlılık dönemi oldu. Bir dargın bir barışık olmuyor. Bu uzun sürdü. Bunu evlilikle sonuçlandıralım." ifadesini kullandı.






YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.