Hatay

Türkmendağı'nda "karanlık" ramazan

11:27 16 Haziran 2017
Türkmendağı'nda "karanlık" ramazan

ERDAL TÜRKOĞLU - Ramazan ayında Esed rejiminin saldırılarına maruz kalan Türkmendağı'nda yaşyanlar, iftar ve sahurlarını tünel ve sığınaklarda yapıyor.

Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı bölgesinde Esed rejiminin yoğun bombardımanına maruz kalan muhalifler, toprağın altına kazdıkları sığınak ve tünellerle hayatta kalmaya çalışıyor. Birçok ihtiyacını burada karşılayan Türkmenler, günün büyük bölümünü sığınaklarda geçiriyor.

Suriye'de iç savaşla Beşşar Esed rejimine karşı mücadele başlatan Türkmenlerin, ellerinde kalan köylerini koruma mücadelesi devam ediyor.

Dağlık, ormanlık alandaki bölgelerine hemen her gün saldırı alan Türkmenler, bombalardan korunmak için, çareyi yerin altına kazdıkları sığınak ve tünellerde buluyor.

Hemen her ev, karargah ve mevzilerinin yanlarındaki yamaçlara sığınaklar kazmaya devam eden muhalifler, saldırı anında buralara geçerek kendilerini mermilerden, sürekli düşen top ve füzelerden koruyor.

Elektriğin 6 yıldır olmadığı Türkmen köylerinde yakıt sıkıntısı da çeken Türkmenler, sığınaklarını bilek gücüyle kazma ve kürekle yapmaya çalışıyor, tünellerden çıkan toprak ve taşları kova ve el arabalarıyla taşıyorlar.

Uzunluğu 5 metreden 200 metreye kadar olan genişliği 6-7 metreyi bulan sığınak ve tünelleri araç aküsünden aldıkları enerjiyle aydınlatan muhalifler, buraları hem karargah ve barınma alanı olarak hem de bir yerden başka bir yere güvenli geçiş yolu olarak kullanıyor.

- Nöbetleşe iftar

Ramazan ayında da Esed rejiminin saldırılarına maruz kalan Türkmendağı'ndakiler, iftar ve sahurlarını tünel ve sığınaklarda yapmak zorunda kalıyor.

İftar saati, iki kişi sığınak girişinde nöbet tutarken, diğerleri yemeğini yiyor. Çoğu rejim saldırılarıyla yıkılan bölgedeki camiler kullanılamadığından ezanı sığınakta okuyan Türkmenler, sırasıyla iftarlarını açıyor. Namazı da sığınakta kılan Türkmenler, saldırı bitinceye kadar mağarayı andıran bu tünellerden çıkmıyor.

Bölgedeki Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) askeri eğitim sorumlularından Beşşar Gül, AA muhabirine, bombalar altında 7'nci ramazan ayına girdiklerini söyledi.

Esed rejiminin, ramazan ayı, cuma günü ya da bayram gibi bir hassasiyetinin olmadığını vurgulayan Gül, "Evlerimiz, çadırlarımız hepsi bombalandı. Biz de kendimizi korumak için sığınaklar, tüneller yapmaya başladık. İftarımızı burada açıyor, namazımızı burada kılıyoruz. Yoksa bombardımanlar ne yemek yediriyor ne de namaz kıldırıyor." dedi.

Türkmendağı'nda her evin, her mevzinin bir yanında sığınak ya da tünel olduğunu aktaran Gül, Türkiye'den gelen yardımlarla iftarlarını açtıklarını, bunun için Türk devleti ve milletine minnettar olduklarını dile getirdi.

- "Tek güvenli yer, toprağın altı"

ÖSO'nun saha komutanlarından İzzet Baldır da yaklaşık 6 ay öncesine kadar evlerde, çadırlarda yaşadıklarını yoğun bombardımanlar sonrası toprak altına sığınak kazmaya karar verdiklerini belirtti.

Gökyüzünde sürekli keşif uçaklarının yer aldığını anlatan Türkmen komutan, "Yoğun saldırılar nedeniyle tünel-sığınak kazma çalışmalarımız devam ediyor. İnsanların hayatta kalması için tüneller şart oldu. Burada sadece nöbet tutulmuyor. Dinlenme ve yatak odası, yemekhane, karargah, cami her türlü amaçla kullanıyoruz. Tek güvenli yer, toprağın altı olduğundan, mücadelemizi buralarda kalarak sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.