Hatay

Nar ekşisinin zahmetli yolculuğu

12:04 26 Eylül 2017
Nar ekşisinin zahmetli yolculuğu

Hatay'da yemek ve salataların vazgeçilmezlerinden olan nar ekşisi, kadınların yoğun ve meşakkatli çalışması sonucu yapılıyor.

Bahçeden toplanan narlar ortadan ikiye ayrıldıktan sonra leğenlerin içerisine konuyor.

Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuval içerisine konuluyor ardından sert ve yüksek bir yere konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor.

Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bol ateşli bakır kazanlarda iyice kaynatılıyor.

Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuyor ve kullanılmak üzere raflarda yerini alıyor.

Kadınlar, tüm bu çalışmaları dayanışma usulü yapıyor.

Kadınlar elde ettikleri nar ekşisinin durumuna göre bir kısmını ihtiyaçlarında kullanmak üzere saklarken kalan kısmını ise aile bütçesine katkı sağlaması için kilosunu 35 liradan satışa sunuyor.

Dörtyol Kadın Girişimcileri El Sanatları ve Yöresel Ürünleri Destekleme Derneği (DÖKASAY) Yönetim Kurulu Başkanı Cemile Özel, AA muhabirine, ilçede yaşayan kadınların bin bir meşakkatle hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu ifade etti.

Nar ekşisi yapımının zor olduğunu belirten Özel, bazı kadınların ev ihtiyaçları için nar ekşisi yaptığını bazı kadınların ise aile bütçesine katkı sağlamak için ekşi kaynattıklarını 10 kilogram nardan 1 kilogram ekşi elde edildiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.