Hatay

Yaşadıkları travmaları Türkiye'de yeniyorlar

11:48 19 Aralık 2017
Yaşadıkları travmaları Türkiye'de yeniyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli öğrenciler, savaş psikolojisini sığındıkları Türkiye'de yeniyor.

Reyhanlı'da kendileri için açılan geçici eğitim merkezine devam eden Suriyeli öğrenciler, ülkelerinde yarım kalan eğitimlerini tamamlamanın yanı sıra, Türk psikolojik danışmanlar sayesinde yaşadıkları travmaları da anlatmaya çalışıyor.

Birçoğu anne, baba ve yakınlarını kaybeden Suriyeli çocuklar, çatışma bölgelerinde yaşadıkları korku ve şiddet dolu günleri, Türk psikolojik danışmanlar sayesinde geride bırakıyor.

İstanbul'dan 4 ay önce gelerek Reyhanlı ilçesinde İnsani Dayanışma ve Kalkınma Derneği (İDKA) tarafından yaptırılan okulda eğitim gören Suriyeli öğrencilere psikolojik destek veren Hilmi Seval, savaş mağduru çocukları hayata bağlıyor.

210 Suriyeli öğrencisi olan okulda savaş mağduru çocuklarla birebir ilgilenen Seval, ülkelerindeki iç savaşta travma yaşayan çocukların hayata kazandırılmasında gayret sarf ediyor.

Psikolojik Danışman Seval, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş sonrası travma yaşayan çocukların hayata kazandırılması için çalıştığını söyledi.

"Suriyeli kardeşlerimizin en temel ihtiyaçlarının başında ilgi ve sevgi geliyor." diyen Seval, ''Ülkelerinde yaşanan olaylar birçok çocuğun psikolojik olarak yara almasına neden oldu. Yaşadıkları travmalar neticesinde içine kapanıklık, konuşma güçlükleri ve birçok sorun baş gösterdi. Burada Suriyeli çocukların eğitimleriyle yakından ilgileniyoruz ve derslerden arta kalan zamanlarda futbol, basketbol, birebir sohbetlerimizi yaparak o güç günleri unutmalarını sağlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Günde 10 çocukla yakından ilgilendiğini anlatan Seval, şöyle konuştu:

''Çocukların yaşadıklarını empati kurarak anlamaya çalışıyoruz. Çocuklara umut olmaya çalışıyoruz. Çünkü yaşama dair umutlarını ne kadar arttırabilirsek, savaşın ve göçün vermiş olduğu travmayı azaltmış oluyoruz. Her gün düzenli olarak farklı çocuklarımızla sohbet ederek sıkıntılarını çözmeye gayret ediyoruz. Birçoğu Türkçe öğrendi. Boş zamanlarımızda ise futbol, basketbol ve çeşitli oyunlar oynayarak ruhsal ve bedensel gelişimlerine de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Onların yaralarını sarmak için gece gündüz gayret etmeye devam edeceğiz. Onların hayata kazandırılması için çaba harcıyoruz.''

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.