Hatay

Kitre bebekler kadınların elinde hayat buluyor

09:57 05 Temmuz 2018
Kitre bebekler kadınların elinde hayat buluyor

Hatay'ın Hassa ilçesinde, kitre bebek kursuna katılan ev hanımları, Anadolu'nun tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini kendi elleriyle yaptıkları el emeği göz nuru bebeklerde yaşatıyor.

Hassa Halk Eğitim Merkezi ve Sosyal Destek Programı (SODES) iş birliğiyle "SODES'le ustalaştım, geleceğe umut taşıdım" projesi kapsamında açılan kitre bebek kursuna devam eden 15 ev hanımı, pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak yöresel bebekler üretiyor.

Ev hanımları bu sayede hem merkezde güzel vakit geçiriyor hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de kaybolmaya yüz tutan yöresel kültüre sahip çıkıyor.

- Doğal malzemelerle yapılıyor

El Sanatları öğretmeni Yıldız Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitre bebek kursuyla Anadolu'nun kültürel yapısını gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi.

Ev hanımlarının ellerinden geldiğince güzel işler yaptığını belirten Yücel, şöyle devam etti:

"Kitre, pamuk, kumaş ve tel kullanarak bebekleri yapıyoruz. Biz her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bebeklerin yüzlerini de hazır almak yerine kendimiz yapıyoruz. Kıyafetlerini kursiyerlerle birlikte dikiyoruz. Bu sanatı elimizden geldiğince sürdürmeye çalışacağız. Bunlar kanserojen etkisi olmayan, doğal bebekler. Hepsi el yapımı. Tandırda ekmek yapan kadınlar, bahçede çalışan insanlar, traktör kullanan insanlar gibi ürünler yaptık. Bunun yanı sıra da Çerkez kıyafetleri, halk oyunları kıyafetleri, gelin-damat, semazenler, askerler gibi çok çeşitli ürünler yaptık."

Yücel, isteyen herkesin özellikle de kadınların boş zamanlarında evlerinde oturmak yerine halk eğitim merkezine gelerek evlerindeki atık malzemeleri güzel eserlere dönüştürebileceklerini kaydederek yapılan ürünlerin fiyatlarının çeşitlerine göre 20 ile 200 arasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Kursiyerlerden Elif Yılmaz da kursa yaklaşık 2 buçuk aydır geldiğini söyledi.

Kitre bebek yapımının zor ve emek gereken bir iş olduğunu aktaran Yılmaz, ilk başlarda zorlandığını fakat zaman geçtikçe ustalaşarak yeteneklerini geliştirdiklerini ifade etti.

Kursa katılan kadınlardan Sebiha Uzun ise etrafında gördüğü insanları kitre bebek üzerinde canlandırdığını anlattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.