Hatay

11 yaşında başladı, yarım asırdır bu işi yapıyor

10:51 06 Nisan 2021
11 yaşında başladı, yarım asırdır bu işi yapıyor

Hatay’da yaşayan 61 yaşındaki Metin Yaprak 11 yaşında başladığı koltuk döşemeciliği işini 50 yıldır aynı hevesle yapmaya devam ediyor.

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da yaşayan 61 yaşındaki Metin Yaprak kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan koltuk döşemeciliğini 50 yıldır hevesle sürdürmeye devam ediyor. Doğduğu, büyüdüğü ve meslek öğrendiği mahallede geçimini sürdüren, aynı zamanda harabe denilen, çöpe atılan koltukları alıp onaran Metin Yaprak, bu işi yapan nadir insanlardan olduğunu, çırak yetiştiremediklerini söyledi.

“ÇIRAK YETİŞTİREMİYORUZ”

Bu işe 11 yaşından başladığını belirten ve çırak yetiştirmekte zorlandığını aktaran Yaprak, “50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Eski koltuk takımlarının kumaşlarını değiştirip yeniliyorum, modellerini değiştiriyorum.  Şu anda çırak yetiştiremiyoruz, biz son nesil olarak kaldık. Bu şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar çırak istediğimiz halde bulamıyoruz” diye konuştu.

MESLEK YAVAŞ YAVAŞ KAYBOLUYOR

  Mesleğin yavaş yavaş kaybolduğunu söyleyen Yaprak, “5 yıla kadar bu işi yapan kalfa ve usta bulunmayacak. Biz Antakya’da 3 kişiyiz şu an. En büyük olan benim, benden sonra 2 kişi daha bu mesleği yapıyor” dedi.

“TAMİR YAPILIP KULLANILSA MESLEK DEVAM EDER”

  Mesleğin kaybolmasını istemeyen Yaprak, “Modeli geçti atılsın denilmesin. Tamir yapılıp kullanılsa daha iyi olur. Hem meslek devam eder hem işçi yetişir hem de para kazanılır. Biz çok şükür yine para kazanıyoruz ama nesil yetişmiyor” ifade etti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.