Hatay

Hatay kıyılarında dünya üzerinde sadece 750 tane olan Akdeniz foku görüldü!

10:03 07 Aralık 2022 -2 Yorum Var
Hatay kıyılarında dünya üzerinde sadece 750 tane olan Akdeniz foku görüldü!

Hatay'ın Samandağ ilçesi kıyılarında görülen, nesli en tehlike altında olan türlerden biri olan ve dünya üzerinde sadece 750 tane bulunan Akdeniz foku, bir dalgıç tarafından su altında uyurken tekrar görüntülendi.

Çevlik bölgesinde kıyıya yakın noktada yüzen Akdeniz foku, sahilde gezen vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kayıt altına alındı. Görüntülerde, fokun deniz yüzeyinde yüzmesi ve suya dalıp çıkması yer alıyor.

Hatay'da görüntülenen Akdeniz foku

DÜN KIYIDA GÖRÜLEN FOK SUALTINDA UYURKEN BULUNDU

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAG) uzmanlarının verilerine göre, dünyada yaklaşık 700-750 adet olan Akdeniz foku, zıpkın ile avlanan Doğukan Dönmez'in dalış yaptığı Hatay'ın Samandağ ilçesinde Akdeniz'de suyun içinde kamerasına yansıdı.

Avlanmak için dalış yapan ancak uyuyan Akdeniz fokunu gören Dönmez, yaşanan anları anlattı.

'BENİM İÇİN DUYGU DOLU BİR ANDI'

Her zaman avlandığı bölgeye gittiği zaman su üstünde büyük karartı görünce harekete geçtiğini belirten Doğukan Dönmez, "Avcı balık olduğunu düşünüp hemen zıpkındaki kamerayı aktif hale getirip çekimlere başladım. Sessizce yaklaştığımda nesli tükenmekte olan Akdeniz foku olduğunu fark ettim. Benim için çok duygu dolu bir andı” dedi.

'SUYUN ÜZEİRNE SON BİR NEFESLENMESİNİ YAPIP SUYUN DİBİNDE UYUDU'

Zıpkının ucunu ona doğrultmadan onu çekmeye özen gösterdiğini ifade eden Dönmez, “Akdeniz fokunu sessizce izledim rahatsız etmedim. Suyun üzerinde son bir nefeslenmesini yapıp suyun dibine doğru harekete geçti ve uyudu beni hiç fark etmedi ben de onu rahatsız etmeden uzunca izleyip çekimleri yaptım. Sonra beni fark edince şaşkın şaşkın gözlerimin içine bakıp oradan uzaklaştı. Nesli tükenmekte olan bu hayvanın bu kadar rahat bir şekilde görmek gerçekten çok zor. Zıpkın kariyerim boyunca gerçekten unutulmayacak bir ana rastladım benim için özel ve güzeldi” diye konuştu.

DÜNYADA SADECE 750 TANE AKDENİZ FOKU VAR

33 yıldır Türkiye kıyılarında nesli tehlike altındaki Akdeniz fokunu, yaşam alanlarıyla birlikte korumak için mücadele veren Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAG) uzmanlarının verilerine göre, türün dünyadaki nüfusu yaklaşık 750 birey. Türkiye'de de 100-110 Akdeniz foku olduğu düşünülüyor. 4 ana ülkede; Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan, Doğu Atlantik'te ise Portekiz Madeira Adası ve Moritanya yaşam alanları. Karadeniz'de tamamen yok olan türün Türkiye'deki yaşam alanları ise Akdeniz ve Ege kıyıları.

Akdeniz foku

EN BÜYÜK SORUN BETONLAŞMA VE İNSAN BASKISI

Uzmanlara göre, Türkiye'de doğal yaşam alanlarının en önemli yok olma nedenleri ise betonlaşma ve insan baskısı altına girmesi. Her yere stabilize ve asfalt yol yapımı, yazlık, kooperatif evler ve betonlaşmaya yol açıyor. Bu durum sadece Akdeniz foklarını değil el değmemiş kıyıdaki diğer canlı türleri, yırtıcı kuşlar, orfoz, deniz çayırları, caretta carettaları olumsuz etkiliyor.

 Akdeniz foku

YORUMLAR

-2 Yorum Var
  • Ramo 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazilarinin sadece kafasi yemeye calisiyor..!!! Tek beyin Hücreli..
    Cevapla
  • Abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    yeniyorsa helalse avcı arkadaşlara gün doğdu Allah bereketini artırsın
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Alper 1 yıl önce Şikayet Et
    Dalış yaptığım sırada beyaz akdeniz foku görmüştüm çok güzel bir andı
    Cevapla
  • Suvari 1 yıl önce Şikayet Et
    Avcı arkadaşlara duyurulur
    Cevapla
  • Sezgin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeniyor mu? Avlayabiliyor muyuz?
    Cevapla
  • Ömer F. 1 yıl önce Şikayet Et
    Son 750 tane kalmış dünya üzerinde, anca doyarsın artık!
  • Erms 1 yıl önce Şikayet Et
    Pes
  • Figo 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayıp tır be.
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.