Iğdır

Karla mücadelenin tuzu Iğdır'dan

11:41 11 Ocak 2016
Karla mücadelenin tuzu Iğdır'dan

HÜSEYİN YILDIZ - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Gürcistan'da yürütülen karla mücadele çalışmalarında kullanılan tuz, Iğdır'dan karşılanıyor.

Tuzluca'daki madenden çıkarılan tuz, bölgelerde çetin geçen kış şartlarında karayolları ve köy yollarında tuzlama çalışmalarında kullanılıyor.

Her gün iş makinelerinin yardımıyla tırlara yüklenen tuz, karla mücadelede kullanılmak üzere yola çıkarılıyor.

İşletme sorumlusu İsmail Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuzluca tuzunun çok değerli olduğunu söyledi.

Tuz Dağı’nın yaklaşık bin metre altında kurulan tesis sayesinde çıkartılan tuzun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderdiklerini belirten Taşdemir, şunları kaydetti:

"Tesislerimizden kaya tuzu elde ediyoruz. Bu tuz, yem ve deri fabrikalarının yanı sıra karla mücadele çalışmalarında da kullanılıyor. Sadece Türkiye değil, komşu ülkelerimize de veriyoruz. Sadece Gürcistan'a her defasında 600 ton gönderiyoruz. Buranın tuzu yörenin her yerinde bilinen bir tuzdur. Bu tuzu talebe göre Türkiye'nin iç piyasası ile Irak ve Gürcistan'a da gönderiyoruz" dedi.

Taşdemir, yurt dışından getirilen makinelerle tesisin kapasitesinin daha da artırıldığını dile getirerek, "Burada 3 tesis var. Bu tesislerden birinde, karla mücadelede kullanılan kaya tuzunu Japonya'dan aldığımız bir makineyle elde ediyoruz. Diğer 2 tesiste ise yemek ve sanayi alanında kullanılan tuzu elde ediyoruz. Karla mücadelede kullanılan tuzdan, bölgede kış şartları ağır geçerse günlük 200 ton satabiliyoruz" dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.